Múzeumban lelt szerelme naplójára a nagyi

2013.05.29. 13:13

Halott gimnáziumi szerelme naplóját találta meg az a nagymama, aki kilencven évesen látogatta meg a New Orleans-i második világháborús múzeumot. Laura Mae Davis Burlingame tudta, hogy a 22 éves korában meghalt katona személyes tárgyait kiállították, de csak néhány fényképre és újságcikkre számított. Ehhez képest sok egyéb mellett Thomas „Cotton” Jones naplóját is ott találta, amiből kiderült: a fiú utolsó kívánsága volt, hogy a napló eljusson Burlingame-hez.

Az asszonynak, aki a napló láttán sírva fakadt, a múzeum kurátora megengedte, hogy egy kesztyűben közelebbről is megnézze a régi füzetet. A múzeum 17 éves történetében ez volt az első alkalom, hogy valaki ott jött rá, hogy személyes kapcsolat fűzi egy kiállítási tárgyhoz – írta az Uproxx a New York Daily News cikke alapján.

Jonest egy japán orvlövész ölte meg a Csendes-óceáni Peleliunál. Naplója és holmija ezután nővéréhez került, de mivel a testvér nem ismerte Burlingamet, nem tudta teljesíteni az utolsó kívánságot. A tárgyakat 2001-ben kapta meg a múzeum a katona unokaöccsétől. Az unokaöccs azért nem kereste fel az egykori szerelmet, mert az már akkor házas volt.

Burlingame a múzeumban hagyta a naplót, de az ott dolgozók minden oldalt beszkenneltek és elküldtek neki, néhány fénykép másolatával együtt.