Sziget Eye lett a belvárosi óriáskerékből

MTI/Index
2013.06.07. 13:32
A pénteken felállított, 65 méter magas óriáskereket hat hét múlva a Sziget fesztiválra költöztetik. Innen a név is.

Jó kis hibrid nevet kapott az egyelőre a budapesti belvárosban álló óriáskerék. A Sziget Eye első fele a látványosság egyik gazdájára, a Sziget Szervezőirodára utal (a másik a Belváros önkormányzata), az Eye, azaz Szem szó pedig egyértelműen a Londonban álló London Eye nevű óriáskeréktől eredeztethető.

A Sziget Eye maximális kapacitása 332 fő, a menetidő legalább tíz perc. A hatalmas szerkezet alkotóelemeit 24 konténerben szállították a helyszínre, majd egy 160 tonnás daru segítségével hat nap alatt húsz ember építette fel. És még mindig nem fogytunk ki a számokból: az Európa egyik legnagyobb méretű ideiglenes építménynek számító Sziget Eye 65 méter magas, 37 darab nyolcszemélyes, légkondicionált, zárt kabinnal, valamint egy négyfős VIP-kabinnal rendelkezik.

Hasonló kerekek több világvárosban működnek. Az Erzsébet téren felállított szerkezet is megjárta már többek között Párizst, Brüsszelt és Milánót. Az elkövetkező hat hétben vasárnaptól csütörtökig, reggeltől éjfélig óráig, pénteken és szombaton reggeltől hajnali kettőig lehet rá felülni. Ha valakinek nagyon bejönne a mulatság, hat hét múlva a Szigeten is megismételheti.