A botrány miatt újra bestseller az 1984

2013.06.12. 13:09
A titkos adatgyűjtéssel kapcsolatos amerikai botrány miatt újra a bestsellerlistákon szerepel George Orwell klasszikusa, az 1984.

Az Amazon internetes áruházban kedden 3116 százalékkal nőtt a regény jubileumi angol nyelvű kiadása iránti igény az előző naphoz képest. A keményfedeles kiadásra - amely Orwell másik klasszikusát, az Állatfarmot is tartalmazza -  leadott megrendelések 24 órán belül több mint kétszáz százalékkal nőttek. Az 1984 negatív utópia, amelyben a Nagy Testvér - maga az állam - nem engedi, hogy létezzen magánszféra. Az 1949-ben megjelent regény nyomán Barack Obama amerikai elnököt néhány helyen Orwell elnökként emlegette a sajtó.

A The Guardian múlt héten számolt be arról, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titokban, de bírói jóváhagyással amerikai telefonhívások millióit figyeli adatgyűjtés céljából. A brit lap és az amerikai The Washington Post nem sokkal később már arról írt, hogy az NSA egy PRISM kódnevű program keretében a világ legnagyobb internetes szolgáltató cégeinek adatforgalmát is figyeli és ellenőrzi, és így magánszemélyek emailjei és egyéb kommunikációs adatok kerültek hatalmas mennyiségben a birtokába. A botrány kirobbanása után Barack Obama azt mondta, a megfigyelés biztonságosabbá teszi az amerikai emberek életét. A nemzetközi közösség egy része azonban hevesen bírálta a titkos adatgyűjtést.

A lehallgatási botrányról szóló friss cikkünket itt olvashatja.