Balog Zoltán szappanbuborékot gyárt

2013.06.21. 14:25

Budapesten már a tizenegyedik, vidéken kilencedik alkalommal lehetünk szombaton szemtanúi annak a különös jelenségnek, hogy a múzeumokat egész évben nagy ívben kerülő emberek sorban állnak lényegében bármelyik múzeum előtt csak mert a Múzeumok Éjszakája van. Ez persze nem baj és nem is teljesen igazságos így, hiszen ezen az éjszakán a legtöbb múzeum valami egyedi programmal is készül. Országszerte több mint háromszáz helyszín és több ezer program lesz ugyanazzal a céllal, amivel több mint tíz évvel ezelőtt is: bebizonyítani, hogy egy múzeumban nem poros, unalmas tárgyak, hanem igazi érdekességek vannak.

Az esemény egyre profibb, az első években a legtöbb helyen még tényleg csak annyiból állt, hogy éjjel lehetett megnézni azt, amit egyébként nappal lehetett. Most viszont különleges tárlatvezetéssek, gyerekfoglalkozások, előadások, koncertek lesznek szombat kora délutántól másnap hajnalig.

Vannak olyan kiállítások, melyeknek zárását direkt úgy időzítik, hogy a Múzeumok Éjszakáján lehessen utoljára megnézni őket. Ilyen a Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját is őrző, debreceni Déri Múzeumban látható Déri Frigyes egyiptomi gyűjteménye, a kecskeméti Cifrapalotában a hazai kutatások során előkerült leglátványosabb lelet-együttesekből álló régészeti tárlat, vagy a Holokauszt Emlékközpont Emlék-képek – Feledhetetlen XX. századi élettörténetek című időszaki kiállítása, ahol többek között a 100 éve született világhírű fotós, Robert Capa nyolc eredeti képét nézhetjük meg.

DMOHA20100619011

És vannak olyan helyek, amelyek kiállításaik megnyitóját időzítik erre az éjszakára: a fertődi kastélyban szombaton lehet először megtekinteni az Esterházy kincstár éremgyűjteményének legszebb darabjait, a salgótarjáni Dornyai Béla Múzeumban a helyi öblösüveggyár 120 évének legkülönlegesebb termékeit. A gyerekek pedig megnézhetik a 4,5 millió Pannon-tengeri csigából készült, Guinness rekordra nevezett Csigaparlamentet Keszthelyen, fényképezkedhetnek kígyókkal és elefántokkal a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren.

A Kecskeméti Ifjúsági Otthonba látogatók megtudhatják, mi az a gőzpunk, ismerkedhetnek a barbárok fegyvereivel és ruházatával, de ókori ételeket is kóstolhatnak a Szépművészeti Múzeumban. A budai Sziklakórház különleges katonai egységeket mutat be, de megismerhetik a harctéri segítségnyújtást is a látogatók. Az egyik legbizarrabb program Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nevéhez fűződik, ő ugyanis "játékos kémiai kísérleteket mutat be", többek között óriás szappanbuborék-alapanyagot állít elő a „Giga Bubi” elnevezésű rendezvényen. (Helyszín a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény Budapesten.)

Budapesten a belépés 6 éves kor alatt díjtalan, 6-18 éves kor között a karszalag 600 Ft, felnőtteknek pedig 1500 Ft, ezekkel ingyenesen igénybe vehetők a BKK múzeumi és menetrend szerinti járatai 22-én esta hattól 23-án hajnali kettőig.

A megszokott járatokon felül hat rendkívüli járatot is indítnak szombaton. A Nyugati pályaudvarról indul a Hősök tere, Andrássy út érintésével közlekedő járat és az Óbudára közlekedő, valamint a Szentendrére közlekedő autóbusz. A Deák Ferenc térről indul a Budai Vár és a Margit körút érintésével közlekedő és a Ludwig Múzeumhoz, valamint a budafoki Szent István térhez közlekedő járat, a Népligetből pedig az Üllői út, az Andrássy út és a Városliget érintésével közlekednek a buszok. Ezeken a vonalakon csak a múzeumok éjszakájára érvényes karszalaggal lehet utazni. Az éjszaka rendezvényeihez kapcsolódva idén is indulnak nosztalgia villamosok a városban.