Miért jobb minden külföldön?

2013.06.28. 19:41 Módosítva: 2013.06.28. 23:19

Mit csinál két magyar New York-ban? Hogyan él egy a Reutersnél dolgozó lány, és mit csinál kint egy illegális munkavállaló? Két ember, akik az életüket külföldön képzelték el, de mindkettőt más vitte New Yorkba. Mirjam egyetemet végzett kint, Manhattanben lakik, és nem lelkesedik a városért, ellenben a Magyar Narancson blogol, míg Attila fűszereket csomagol egész nap, majd lazításként a brooklyni Prospect Park-ban fut.

A pilotként bemutatott dokumentumfilm arra a kérdésre próbál meg válaszolni, hogy menjünk vagy maradjunk, hogy megéri-e kint dolgozni, mennyire van honvágya az embernek, és miért érdemes mégis néhány évet nyugaton lehúzni. Józsa László, Imre Loránd Balázs, és Hernáth Csaba egy év alatt készítették el a félórás dokumentumfilmet. A low budget filmet három hét alatt forgatták le, miközben megismerték a kinti magyar diaszpórát. Magyar könyvesbolt, néptáncos és ezoterikus kör, meg persze a magyar ház. Az alkotók nem titkolt célja, hogy jó sokan megnézzék a filmet, és akkor jöhet London, ahol a legtöbb magyar él, és amit nem akartak pilotként a nézők elé vetni.

A koncepció szerint kizárólag olyanokat akarnak megkeresni, akik most kezdik el felnőtt életüket, mert az alkotók szerint ez a legnehezebb most Magyarországon, és ennek a generációnak okozza a legnagyobb dilemmát: Menjek vagy maradjak?

Menjek/maradjak

Külföldről itt nézhető.

A stáb

Producer: Józsa László, Imre Loránd Balázs Rendező: Imre Loránd Balázs Gyártásvezető: Józsa László Helyi gyártás: Hevér Tamás Fényképezte: Hernáth Csaba, Józsa László Vágó: Hernáth Csaba Vágó asszisztens: Vészi Kriszta Zene: Bognár Csaba Szereplők: Donáth Mirjam, Balázs Attila.