Mi köze Rowlingnak a Kennedykhez?

2013.07.24. 22:16

Miután leleplezték személyazonosságát, J. K. Rowling, a Harry Potter-sorozat sztárírónője elmondta, hogyan és miért választott írói álnevet. Rowling néhány hónappal ezelőtt Robert Galbraith név alatt jelentette meg első krimijét, a The Cuckoo's Calling (Szól a kakukk) című regényt.

Az írónő elárulta, hogy politikai példaképe, Robert F. Kennedy keresztnevének és saját gyerekkori fantázianeve, Ella Galbraith vezetéknevének összekapcsolásával alkotta meg írói álnevét.
Visszaemlékezett arra, hogy gyerekkorában nagyon szerette volna, ha Ella Galbraithnek hívják, de ma már fogalma sincs, hogy miért. Rowling felidézte, milyen felszabadító élmény volt álnév alatt írni.

Rowling a Galbraithnek létrehozott honlapon azt állította, hogy az álnév kiszivárgása és leleplezése nem markentinghúzás volt. Mint mondta, azért választott férfi álnevet, hogy amennyire csak lehet, eltávolodjon korábbi írói énjétől. Azért kreálta az elsőkönyves nyugalmazott katonai rendőr hátteret a nem létező Galbraithnek, hogy hihető legyen, miért nem reklámozza a regényét személyesen, és miért nem fényképezteti magát. A kitalált alteregó megalkotásában segített, hogy sok katonát ismer, és egyik barátja éppen a katonai rendőrségen dolgozik, fűzte hozzá.

Rowling inkognitója az őt képviselő ügyvédi iroda egyik jogászától szivárgott ki. Az ügyvéd feleségének barátnője Twitter-üzenetben adott tippet a The Sunday Times című brit napilapnak, amely rövid idő alatt felgöngyölítette a szálakat, és közzétette a leleplezést. A Szól a kakukk, amely korábban szerényen fogyott, azonnal a brit eladási listák élére ugrott, amint kiderült, hogy az álnév mögött Rowling rejtőzik.

Rowling azokat a sajtóértesüléseket is megerősítette, hogy már végzett a könyv folytatásával, amelyet szintén Galbraith néven szándékozott kiadni 2014-ben. A krimiben megint Cormoran Strike afganisztáni veteránból lett magándetektív a főszereplő, aki egy újabb rejtélyes ügyet derít fel.