Új Salinger-könyvek megjelenését ígéri az amerikai író új életrajza

2013.08.26. 13:56
J. D. Salinger-írások egész sorozatának megjelenését ígéri a 2010-ben elhunyt amerikai prózaíró új életrajzi könyve, amelynek szerzői állításuk szerint megfejtették a könyvkiadás történetének egyik legnagyobb rejtélyét, vagyis azt, hogy min dolgozott a Zabhegyező írója életének utolsó fél évszázadában.

A tervek szerint szeptember 3-án megjelenő, Salinger című könyv szerzői, David Shields és Shane Salerno szerint valamikor 2015 és 2020 között kezdődően posztumusz Salinger-kötetek egész sora lát napvilágot. A korábban kiadatlan Salinger-írásokkal kapcsolatos eddigi legrészletesebb információkat „két független és különálló forrás” dokumentálta és erősítette meg a szerzők számára.

A könyvek egyike a Zabhegyező főhőse, Holden Caulfield és családja köré épül, és helyet kap benne egy korábban kiadatlan történet, a The Last and Best of the Peter Pans című írás átdolgozott változata is. A további kötetekben Salinger második világháborús éveiről és a keleti vallásokban való elmerüléséről olvashatnak az érdeklődők. A The Family Glass című könyvben pedig a Franny and Zooey című kötetből, illetve az egyéb Salinger-írásokból ismert Glass család további történetei kapnak helyet.

A korai 1960-as évek óta nem jelent meg új Salinger-könyv, mivel attól kezdődően az író egyre inkább visszavonultan élt. Az elmúlt ötven évben megannyi spekuláció született arról, hogy min dolgozott életének utolsó évtizedeiben. Azt, hogy Salinger folytatta az írást, sok minden alátámasztja. Barátok, szomszédok és családtagok állították, hogy utolsó éveiben is forgatta a tollat, és maga az író is azt nyilatkozta 1974-ben a New York Times című lapnak, hogy mindennap ír, habár csak saját magának.

Azzal kapcsolatban azonban nincsen egyetértés, hogy pontosan mit írt Salinger, mint, ahogy a New Hampshire állambeli Cornishben lévő otthonának állítólag a széfjébe rejtett anyagokról sincsen fizikai bizonyíték. A Salinger-hagyaték kezelői – részben az író fia, Matt, és Salinger özvegye, Colleen O'Neill – nem működtek együtt a szerzőpárossal.

A kilenc éven át készült 700 oldalas életrajzi könyvben számos ritka fénykép, levél, az író második világháborús éveivel, illetve rövid első házasságával kapcsolatos részlet kapott helyet. A könyv megjelenését követően szeptember 6-án debütál Észak-Amerikában Shane Salernónak az íróról készített dokumentumfilmje.