Élt 300 évet: vége a papírkiadásnak

2013.09.26. 10:50 Módosítva: 2013.09.26. 10:51
A magát a világ legrégebbi, folyamatosan kiadott újságjának mondó Lloyd's List megszünteti a nyomtatott kiadását, év végétől már csak digitális formában létezik majd. A Lloydot 1734-ben alapították, de ma is a nemzetközi hajózási ipar és tengeri kereskedelem első számú sajtóterméke.

Kiadója, az Informa most bejelentette, hogy leállítja a hagyományos, nyomtatott megjelenést. Az első, 1734-es példány egyszerűen egy kávézó falára akasztott papírlap volt. A kávéházakban viszont ma már szinte mindenki tableten vagy okostelefonon olvas, mondja a főszerkesztő, aki szerint az olvasóik csupán két százaléka olvassa a lapot papírformátumban.

A Lloydnál is régebbi svéd lap, a Post- och Inrikes Tidningar már 2007-ben feladta a print kiadást. Ennél jóval nagyobbat szólt, amikor 2012-ben a Newsweek nyomtatott kiadása szűnt meg. A nyomtatott sajtó válsága nem csak az USA-ban tapasztalható. A brit Guardianről is kering egy ideje a pletyka, hogy a napilap nagy vesztesége miatt inkább a milliós nyereséget hozó digitális kiadásba fektetnének komolyabb összeget, miközben a nyomtatott kiadást egyszerűen megszüntetnék.