Halála helyén reklámozzák Diana filmjét

2013.09.30. 17:55

A szeptemberben bemutatott Diana-film plakátjai az utóbbi hetekben elöntötték Európát, tekintet nélkül arra, volt-e köze az egykori hercegnének a különböző helyszínekhez. Így Naomi Watts félszegen mosolyog igazgyöngy nyaklánca fölött a párizsi Pont de l'Alma alagút bejáratánál is, ahol Diana tizenhat évvel ezelőtt meghalt. A DailyMail cikke szerint ráadásul a plakát azzal a Szabadság Lángja Emlékművel szemben díszeleg, amely halála óta a walesi hercegné nem hivatalos emlékművévé vált.

Az 1,83x1,22 méteres plakáton a Dianát mai napig gyászolók köre felháborodott, írja a DailyMail.  A lap szerint Diana egy barátja is megszólalt, szerinte ilyen „szemérmetlen és aljas” módon sohasem szabadott volna reklámozni a filmet. Rosa Monckton, akit Diana egyik legfőbb bizalmasként tartottak számon, úgy nyilatkozott: „megvetendő és durva” ez a reklámozási mód, ráaduásul egy olyan filmmel kapcsolatban, amelynek sohasem szabadott volna elkészülnie.

Monckton szerint ezzel a lépésével a film forgalmazói mélyre süllyedtek, és nemcsak a halott emlékét, de a királyi család tagjait is megsértették. Diana egykori barátnője arra számít, hogy a család eltávolíttatja majd a plakátot. A forgalmazó egyelőre nem nyilatkozott az ügyről.

Diana hercegnő tizenhat évvel és egy hónappal ezelőtt halt meg autóbalesetben, miután sietve távozott a párizsi Ritz Hotelből, paparazzik elől menekülve. Halálának legutóbbi évfordulóján ugyanakkor egy olyan hír röppent fel, hogy talán nem is baleset, hanem gyilkosság történt. Sue Reid írónő állítja: a brit haderő különleges egysége a királyi család megbízásából akart ráijeszteni az elvált, valószínűleg szeretőjétől gyermeket váró hercegnére, ám az akció végül halállal végződött.

Az új Diana-filmet Oliver Hirschbiegel (A bukás) rendezte, és mint korábban írtuk, pont olyan lett, mint az összes eddigi Diana-feldolgozás. És ez elég nagy baj, mert a korábbiak főként tévére készültek, viszonylag kevés pénzből, nagy sztárok nélkül. Hirschbiegel pedig nagyszabású mozifilmet csinált, napjaink egyik legjobbjának tartott hollywoodi színésznőjével, Naomi Watts-szal a főszerepben. És mégis: ez a Diana bármikor megállja a helyét a Story4 délutáni műsorsávjában, a moziban viszont egyáltalán nem.