Meghalt Őz Zsolt

2013.10.02. 10:33 Módosítva: 2013.10.02. 11:01
Kedd éjszaka meghalt Őz Zsolt, a kilencvenes évek egyik kultikus zenekara, a Vidámpark énekese.

A zenész az elmúlt tíz évben már többször tért vissza a halál karmaiból, orvosai már legalább kétszer-háromszor temették, de erős szervezete eddig átsegítette ezeken a válságos időszakokon. Apja, majd anyja halála után egyre mélyebb depresszióba esett, amit súlyosbítottak betegségei. Négy hónapja még sikeres koncertet adott, sőt riportot készült írni az Indexnek a csepeli Csillagtelep világáról. Három hete azonban szervezete ismét összeomlott, kórházba került. Ezúttal nem tudott felülkerekedni a bajokon.

Őz Zsolt 1988-ban alapította meg első zenekarát, az Ugatha Christie-t. 1991-ben jelent meg Világhamvasztó címmel első albumuk. Következő zenekara, a Vidámpark 1991-ben alakult. Első kazettájuk 1992 márciusában jelent meg Karnevál címmel. 1993-ban Macskajáték címen szólókazettát adott ki. 2000-ben a Vidámpark újjáalakult, három évvel később 2 Citrom címen jelent meg bemutatkozó lemezük.

Vidámpark - Őszi sanzon (koncert)

2004-ben jelent meg Rakenroll című regénye, amiben csepeli fiatalkoráról ír, az alkoholban úszó, koncertek és bulik egymásra halmozódó és egyre gyorsabban forgó világáról, aminek a középpontjában mindig ő állt.

Lovasi András a regény fülszövegében a következőket írta róla: „Talán erre mondják, hogy a szerző kis idők nagy tanúja. Sajátos, magán rock-and-roll-boy. West-balkan mitológiát gyártott, ahol mindenki sokkal szebb, mint amilyen volt, kivéve az Őzt, aki azért nem annyira hernyó, amilyennek mutatja magát. Ja és Őz az egyetlen ismerősöm, akit még soha szomorúnak nem láttam, mikor részeg. Nem sírva vigad.”

Őz Zsolt több újságnak dolgozott. Főmunkatársa volt a Wanted magazinnak, riportokat írt a Magyar Narancsnak, a Népszavának a kilencvenes években, majd a Népszabadságnak is.

A legutóbb vele készült interjúban így írta le magát: „Hát alapból jóindulatú hülye vagyok. Talán az, hogy megpróbálom nem kihasználni az embereket. Az megesik, hogy odamegyek a Marótihoz: 'Adj már egy ötezrest, az istenit neki, mert na. Elfogyott megint.' 'Jól van.' Hát most ez van. Nem tudok erről többet mit mondani, mert nem akarok ilyen jézusi magasságokba bocsátkozni, meg nem is tudok, mert annyira nem ismerem a Bibliát, bár olvastam. Így alapba nem vagyok szerintem rosszindulatú csávó.”

Őz Zsolt 44 éves volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport