nono

Buszbaleset, fehér bőrkanapé, nyakkendőkígyó

2013.10.04. 20:14
Pálinka és kolbász, zaj-zűrzavar, hadtörténet és a jó öreg nyolcadik kerület. Ezen hétvégén sem lesz kegyelem Budapesten.

Exkluzív VIP-bulival indítja a hétvégét a Kolor. "Ezen az estén aranyba foglalunk mindent. Sztárok élő forrásokat használó franciától fehéren szeletelő holland house-ig, szürreálisan royal tálalásban" – írják a szervezők, utalva a rendhagyó helyszínre, a Nyugati pályaudvar melletti Eiffel térre. A belvárosi "kül-kolor" gyönyörű lányokat, úri biztonságot, fehér bőrkanapékat, fotófalat és welcomedrinket is ígér. Fellép a holland Tom Trago, a francia dEbruit, a német Paul Pre, de lesz még Cadik, illetve Sirmo & Shadam B2B is. Péntek, 21:00, Budapest, Eiffel tér

Csütörtöktől vasárnapig tart a pálinka- és kolbászfesztivál a budai várban, ahol nagy hangsúlyt kap majd a Karib-térség hangulata és jellegzetes itala, a rum is. A gasztronómiai élményről huszonöt pálinkafőzde, tíz kolbászkészítő, illetve bor- és sajttermelő is gondoskodik majd, sőt saját pálinkát is készíthetünk. Csütörtöktől vasárnapig, Budai vár

2013 többek közt a zenei évfordulók éve is. A Korunk Zenéje fesztivál jelentős magyar és külföldi komponisták kerek (értsd: tízzel osztható) születési évfordulói előtt tiszteleg. Október elsejétől tizenharmadikáig hét koncerten kilenc zeneszerző művei hangzanak el, méghozzá több, mintháromszáz előadóművész – köztük zene- és énekkarok, kamaraegyüttesek, illetve szólisták – közreműködésével. Pénteken a Kossuth- és Erkel-díjas Kocsár Miklós nyolcvanadik születésnapját ünneplik majd, azt követően pedig az éppen száz éve született Benjamin Brittenre emlékeznek, akit máig a 20. század egyik meghatározó zenei zsenijeként tisztelnek, többek közt a Holdfény királyság című Wes Anderson-film zenéje is hozzá köthető. Szombat, 19:30, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Müpa

The Young Person's Guide to the Orchestra, Part1

A lipcsei Don Vitónak nem kell követnie a szábályokat, a szabályoknak kell megtanulniuk követni a  Don Vitót, állítja a zenekar életrajza. "Zenénk hiperaktív-instrumentális-zaj-zűrzavar, és ennél pontosabban meghatározni lehetetlen" – állítják magukról. Dalaikban nem fukarkodnak az ötletetekkel, a színpadi jelenlétük során pedig  óriási energiákat szabadítanak fel. A trió egy hasonlóan kakofonikus francia zenekarral, a  Dakirivel lép fel a Corvin áruház harmadik emeletén. A közös turné hatodik utasa CRAOMAN, a neves francia grafikusművész, aki képregényt rajzol a zenés utazásból. Péntek, 21:00, Müszi, (Budapest, Blaha Lujza tér 1., harmadik emelet)

Péntektől vasárnapig tart Közép-Kelet Európa legnagyobb hangszerkiállítása, a Hangfoglalás. A három napon át tartó ingyenes rendezvényen lesznek előadások, koncertek, hangszerbemutatók, dedikálások, illetve közönségtalálkozók. Megtudhatjuk például azt is, hogy mire jók a kertévés tehetségkutatók, vagy hogyan juthat egy kezdő zenekar a Sziget nagyszínpadára. Péntek délelőtt tíztől vasárnap este hatig, SYMA Sport- és Rendezvényközpont (Budapest, Dózsa György út 1.)

Október első hétvégéjét duplakoncerttel köszönti a nyolcvanas évek egyik kultikus és megkerülhetetlen zenekara, az Európa Kiadó. A két egymást követő estén Menyhárt Jenő csapata a legújabb felállásban játssza majd el az "Annak is kell" című most megjelent lemezének dalait, valamint a régi, még mindig aktuális klasszikusait az A38 hajón. Az új albumot e két alkalom valamelyikén lehet majd legelőször beszerezni, ráadásul a koncertek látogatóinak féláras kedvezmény is jár. Péntek és szombat, 19:30, A38 (Budapest, Petőfi híd, budai hídfő)

Elszabadítom a poklot

Szombaton a dél-pesti autóbuszgarázs megnyitásának harmincadik évfodulóját ünnepli majd a BKV. Az eseményen lesznek szakmai programok és bemutatók, kiállított járművek, kapcsolódó gyermekprogramok, buszbaleset-szimuláció, valamint tesztvezetés oktatóbusszal. Szombat, 10:00 – 16:00, Dél-pesti Autóbuszgarázs (Budapest, Méta utca 39.)

A divatbarátok is örvendhetnek, hiszen délben indul a Marie Claire Fashion Days, ahol lesznek workshopok, exkluzív divatbemutatók, bemutatkoznak a legismertebb londoni divatiskolák végzősei, valamint a KREA hazai növendékei is. Szombat déltől vasárnap este kilencig, VAM Design Center (Budapest, Király utca 26.)

Este új hely nyílik majd a Trafó aljában, az egykori Mappa klub helyén. A Kontra klub nyitóbuliján fellépnek a Csaknekedkislány és a Búcsúkoncert zenekarok, majd "ugrálós-hátonpörgős" buli is várható. Az újdonsült házigazdák ínyenc falatokkal, zamatos borokkal, kézműves sörökkel és röviditalokkal csalogatják a vendégeket. Szombat, 21:00, Kontra klub (Budapest, Liliom utca 41.)

Kokainbáró akarok lenni

Vasárnap délelőtt nagy vártörténeti séta lesz a Múzeumok őszi fesztiválja keretein belül. A történelmi túrát a budai vár északnyugati sarkában található Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezi. "Sétánk során néhány olyan helyszínt érintünk, amely a magyar hadtörténelem kiemelkedő jelentőségű emlékhelye" – írják a szervezők. Az útvonal kerékpárral és gyalogosan egyaránt megtehető. Vasárnap, 10:00, Hadtörténeti Intézet és Múzeum (Budapest, Kapisztrán tér 2-4.)

Az ebéd és az azt követő szusszanás után máris folytathatjuk utunk a délutáni csereberére a Müsziben, ahol jó állapotú ruhák, könyvek, növények, játékok és egyéb kiegészítők cserélhetnek gazdát. A csere közben játszósarok üzemel gyermekfelügyelettel, az állatok világnapja alkalmából pedig a kicsik nyakkendőkígyót készíthetnek a megmaradt textíliákból. Vasárnap, 15:00 – 19:00, Müszi, (Budapest, Blaha Lujza tér 1., harmadik emelet)

Józsefvárosi matricavadászatot szervez a Budapest Barangoló, amelyen a résztvevő csapatok az elrejtett levonók után kutatva fedezhetik fel a hírhedt nyolckert. A sikeres városi túra után sörözéssel, fröccsözéssel vagy teázással egybekötött eredményhirdetés lesz majd. Vasárnap, 14:00, A Grund (Budapest, Tömő utca)