Nem gyaláztak zászlót a szentesi drámatagozatosok

2013.10.08. 10:03
Igazságtalannak tartja az írásbeli figyelmeztetést az a két szentesi drámatanár, akiket az igazgató azért büntetett meg, mert a diákjaik egy darabban úgy tettek, mintha egy zászlón szexelnének. A helyi konzervatív közvélemény régóta rossz szemmel nézi, hogy a drámatagozatosok alternatívkodnak. Az új igazgatót tavaly nevezték ki, teológián végzett, és etikatanár. Itt tanult Alföldi Róbert is.

Igazságtalannak tartja és vitatja az írásbeli figyelmeztetés jogosságát az a két szentesi drámatanár, akiket az igazgató azért büntetett meg, mert olyan darabot mutattak be, amiben a drámatagozatos diákszínészek egy zászlóval letakart asztalon úgy tettek, mintha szexelnének. Hétfő reggel azt írta az igazgató, hogy ezzel meggyalázták a magyar zászlót, és egyébként sem szabadna ilyen durva szexuális jeleneteket színre vinniük, mert ez csak összezavarja a diákok szexuális fejlődését.

A két drámatanár, Matos Ibolya és Pádár Zsolt éjjel közleményt juttattak el az Indexhez, amelyet „a drámatagozat tanárainak támogatásával” adtak ki. Azt írják, azért szólalnak meg, mert a hétfő reggeli helyreigazításban az igazgató szó szerint megismételte azt, amit az kiosztott írásbeli figyelmeztetésekben is leírt.

Tényleg trikolor drapéria borította az asztalt a darabban, de ez így volt az összes jelenetben, és azt jelezte, hogy ami az előadásban történik, Magyarországon történik. Az pedig egyáltalán nem igaz, hogy durva lett volna a jelenet, már csak azért sem, mert az előadók 18 éves diákok. A jelenetben mindkét szereplőn végig ruha volt; a játékmódhoz nem realisztikus, hanem a valóságtól eltartott formát választottunk – nem hangzott el prózai szöveg, mindvégig énekeltek a résztvevők.

Egyébként azért fordul elő néha szexuális utalás a darabokban, mert a gimnazisták életében a szexualitás egy fontos probléma. Ez nem összezavarja a szexuális fejlődésüket, hanem segíti a hasonló problémák feldolgozását.

Szeretnék elérni, hogy az írásbeli figyelmeztetéseket visszavonják. A teljes közlemény a cikk alján olvasható.

Az igazgató jobbos, a drámatagozat nem annyira

Az új igazgatót tavaly nevezte ki az erőforrás-miniszter. Bár a közleményben sehol nincs szó arról, hogy a büntetést esetleg politikai okból adták, a gimnázium egyik volt tanárától úgy tudjuk, volt már rá példa, hogy a politika beleszólt a drámatagozat működésébe. 2008-ban például „elég egyértelműen megfogalmazták a helyi Fideszben”, hogy Keserű Imrének, aki régen Alföldi Róbertet is tanította, el kell mennie az iskolából, mert túlságosan baloldali. Végül 2011-ig maradt a gimnáziumban, és csak azért ment el, mert nem szeretett volna tovább ingázni Budapest és Szentes között.

Közben az Emberi Erőforrások Minisztériuma hatáskörébe került az igazgató kinevezése, és az új intézményvezető, Tóth Tamás személyét már a miniszter hagyta jóvá. Tóth Tamás kémia szakos tanár, de teológiát is végzett, és az etikaórákat is ő tartja. Maga is ide járt iskolába (bár nem a drámatagozatra), és az Index egyik forrása őszinte emberként írta le, akit valószínűleg tényleg aggaszt, hogy szexre utalnak a drámatagozatosok egy darabban. Azt is érdemes viszont tudni róla, hogy az igazgatói pályázatában szerepelt a

beteg társadalmunk megújulása,

a család közismerten válságban van és

a rend egyre markánsabban megjelenő – jogos – társadalmi igény

sor.

Bár az írásbeli figyelmeztetés nem hangzik túlságosan durva büntetésnek, mégis elképzelhető, hogy érezhető rossz hatással van valaki karrierjére, hiszen örökké ott lesz az iskolában a róla szóló anyagok között.

Város vs. drámatagozat

A Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatát a '70-es években alapították, ez volt Magyarországon az első. 1998 óta a drámaprogram egy budapesti intézmény egyik telephelye, ahol a minisztérium által kinevezett vezetéssel közösen állítják össze a tantervet. Az interneten olvasható önéletrajza szerint a most figyelmeztetett tanárnő szintén a Horváth Mihályba járt.

Egy másik, Szentest közelről ismerő forrásunk szerint egyébként a helyi konzervatív közvélemény és a drámatagozat között már korábban is volt konfliktus. Arról van szó, hogy a drámatagozatos gyerekek nagyon színes, véleményüket hangosan vállaló személyiségek, és ez sokaknak nem tetszik a városban.

Ugyanakkor a budapesti társfenntartónál azt mondják, hogy a gimnázium vezetése egyértelműen azt szeretné, hogy a drámatagozat sikeres legyen, és általában minden segítséget megadnak nekik. Erről hétfői közleményében az igazgató is írt, amelyben azt mondja, nemrég segítettek a drámatagozatnak egy kétmillió forintos pályázaton, hogy el tudjanak menni az Ördögkatlan fesztiválra.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium két drámatanárának közleménye

A szentesi HMG egyik drámais előadásának kapcsán a Délvilág c. lapban 2013. október 4-7 között több cikkben megjelentekre (majd az országos sajtóban átvett információkra) reagálva szeretnénk egy közleményt közzétenni – mi, az érintett drámatanárok.

A gimnáziumban megtartott III. Skabá Fesztiválon játszott „Önmagával vívja” c. előadásban szerepelt egy olyan jelenet, amely intézményvezetőnk véleménye szerint „a magyarságot súlyosan sértő, annak nemzeti jelképét, a magyar nemzeti lobogót megbecstelenítő” volt. E véleménye alapján az intézményvezető írásbeli figyelmeztetésben részesített bennünket.

Nincs információnk arról, hogy a Délvilág c. lap honnan vette az ezzel kapcsolatos értesüléseit, de az ezzel foglalkozó első írások (elektronikus felület, október 4., majd a nyomtatott lap október 5-i száma) sok pontatlanságot tartalmazott, ami nagyon sajnálatos; annál is inkább, mivel ezt az írást több médium is átvette.

Intézményvezetőnk helyreigazítást kért a lapban, melynek szövegét előzetesen véleményeztette velünk. Többek között ezt reagáltuk: „Véleményünk szerint bőségesen elég lenne a helyreigazításban azt kikérni magunknak, hogy az érintettek megkérdezése nélkül állít valótlanságokat a szerző. Ilyen valótlanság a „fegyelmi” - ami helyesen írásbeli figyelmeztetés, illetve ilyen az, hogy az „A legnagyobb magyar” című előadásért kapták azt a drámais tanárok – helyesen az „Önmagával vívja” egy jelenetéért, valamint ilyen, hogy azt sugallja a cikk, mintha az összes tanárt érintené a dolog – helyesen csak ennek a darabnak a két rendezőjét.”

Intézményvezetőnk mégis úgy döntött, hogy a részletes helyreigazítási szöveg közlését kéri, amely meg is jelent a lapban. E szöveg nagy részben tartalmazza azokat a mondatokat, amelyek az írásbeli figyelmeztetésünkben is szerepelnek, mint a figyelmeztetés adásának indoka.

Tagozatunk jó hírnevéért és az iskolánkért érzett felelősségünk, valamint szakmai becsületünk arra vezet bennünket, hogy kinyilvánítsuk: az ezen mondatokban foglaltakat, valamint magát az eljárást is több ponton és több okból erősen vitatjuk. (Tényleg trikolor drapéria borította az asztalt a darabban, de NEM magyar lobogó; és ez így volt az összes jelenetben, és azt jelezte, hogy ami az előadásban történik, Magyarországon történik. Az pedig egyáltalán nem igaz, hogy durva lett volna a jelenet, már csak azért sem, mert az előadók 18 éves diákok. A jelenetben minden szereplőn végig ruha volt; a játékmódhoz nem realisztikus, hanem a valóságtól eltartott formát választottunk - nem hangzott el prózai szöveg, mindvégig énekeltek a résztvevők.

Egyébként azért fordul elő néha szexuális utalás a darabokban, mert a gimnazisták életében a szexualitás egy fontos probléma. Ez nem összezavarja a szexuális fejlődésüket, hanem segíti a hasonló problémák feldolgozását.) A figyelmeztetés jogosságát nem ismerjük el; célunk elérni, hogy az visszavonásra kerüljön. Természetesen erről intézményvezetőnknek is tudomása van – de ha már úgy alakult, hogy az intézményvezetőnk által eredetileg belügynek nyilvánított ügy részletei mégis bekerültek a sajtóba, szerettük volna a mi álláspontunkat is tudatni a nyilvánossággal.

Csapiné Matos Ibolya és Pádár Zsolt, a drámatagozat tanárainak támogatásával