Meghalt a Chopper írója

2013.10.09. 22:08 Módosítva: 2013.10.09. 22:16

Elhunyt Mark Brandon Read ausztrál exfegyenc, bestselleríró, aki 23 börtönben eltöltött év után Chopper című önéletrajzi regényével vált nemzetközileg ismert szerzővé. Az 58 éves férfi hosszan tartó küzdelem után, májrákban halt meg szerdán.

Mark Read egy katonatiszt és egy hetednapi adventista gyermekeként látta meg a napvilágot 1954-ben az ausztráliai Melbourne-ben. Öt évig élt nevelőintézetekben, ahol megerőszakolták, innen egyenes út vezetett az utcai bandákig, bandaháborúkig. Élete során többszörös visszaesőként ítélték el testi sértésért, fegyveres rablásért és gyújtogatásért. 38 éves volt, amikor 1998-ban végleg hátrahagyta a börtönt, majd a cellák mögött készített naplójegyzetekre is támaszkodva megírta élete fő művét, a Choppert (A kegyetlen), amiben úgy mutatta be magát, mint aki azért ölt, hogy igazságot tegyen.

Egyszer meglőttek, hétszer megkéseltek, volt, hogy szeghúzó kalapács állt ki a fejemből, többször elgázoltak, eszméletlenre vertek és félrerúgtak, mert halottnak hittek. Bármelyik ilyen alkalomkor otthagyhattam volna a fogam. Viszont amikor a legközelebb kerültem a halálhoz, egyetlen karcolás sem esett rajtam. Kivéve talán a lelkemet. Néha még mindig álmodom róla... Éveken át éltem vérdíjjal a fejemen. Ausztrália legtöbb menő rosszfiúja a halálomat kívánta. Állandóan résen kellett volna lennem, mégis úgy mászkáltam a külvárosban, mint egy turista- írta könyvében, amit Magyarországon a Cartaphilus adott ki 2009-ben.

Read könyvéből azonos címmel az új-zélandi Andrew Dominik filmet rendezett 2000-ben, Read szerepét Eric Bana játszotta.

Chopper - Trailer

Read a mintegy félmilliós példányszámban eladottkönyv és a hazai és nemzetközi fesztiválokon is elismert film sikerét meglovagolva később az önkifejezés egyéb válfajaiban is kipróbálta magát, hazájában komikusként, festőművészként és rapperként is ismerték, valamint hangoskönyvet is adott ki. Az írásaiban 19 alvilági gyilkosságról valló Mark Read közéleti szereplőként fellépett a nők elleni erőszak és az ittas vezetés szigorú büntetéséért.