Putyin-buli és viszkigőzös hárfakoncert

2013.10.11. 19:25 Módosítva: 2013.10.11. 19:31
Nagyot tévedett, aki azt hitte, hogy a nyár elmúlásával egyúttal a fesztiválszezon is a végéhez ért. Lesz sör és viszki, koncertek, kürtőskalács, leszbikusok, de még a világ egyik legjobb felnőttfilmesét is elcsíphetjük. Az Index hétvégi programajánlóját olvashatják.

München, Párizs, Edinburgh, Sydney és Washington után most először rendezik meg az Oktoberfestet, avagy a világ elsőszámú sörünnepét a magyar fővárosban. Az Oktoberfest Budapest helyszíne a város egyik legnépszerűbb szabadidős területe, a Kopaszi gát, ahol a termelők bajor és magyar sörökkel ismertetik meg a látogatókat. Lesz még borudvar, pálinkaterasz, sőt, pubok utcája is! Péntek déltől vasárnapig, Kopaszi gát, Budapest

Budapesti látogatása során felolvasást is tart az elsősorban pornókarrierjéről híres Sasha Grey. A mindössze huszonöt éves lány épp második regényével, a Juliette társasággal utazza körbe a világot. Ebből fog felolvasni egy rövidebb részletet az állítólag "nagyon cuki" felnőttfilmes a Központban, majd némi buli is várható. Péntek, 17:30, Központ (Budapest, Madách Imre út 5.)

SASHA GREY

A kürtőskalácsot mint hungarikumot szeretné népszerűsíteni az első alkalommal megrendezett Kürtőskalács-fesztivál a Deák tér melletti Városháza parkban. A fesztiválon faszénen vagy olajban sütve, végtelen számú ízvariációban és számos méretben lesz kapható a kürtőskalács, sőt lesz kürtős krémes, kürtős karikák, kürtős csapágy, csokicseppes kürtőskalács vagy a "Kürtőske" nevű modern minikalács. Itt mutatja majd be a kürtőskalácsról szóló dalát az Indygo zenekar is. Péntektől vasárnapig, Városháza park, Budapest

"Make up! Wake up!" név alatt üli meg Vlagyimir Putyin születésnapját az Amnesty International magyarországi kirendeltsége. Az orosz elnök szülinapi buliján természetesen nem lesz jelen az ünnepelt, a szervezet mindenekelőtt a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális emberek jogi egyenlőségéért, illetve az őket érő hátrányos megkülönböztetés ellen kampányol. "Elég ha magadat hozod, és kiállsz az emberi jogokért!" A program nem csupán buli, hanem egyben petíciógyűjtés is, ami az Oroszországban meghozott homofób törvénykezések ellen tiltakozik. Péntek, 20:00, Kőleves (Budapest, Kazinczy utca 37-41.)

Az előző tematikához kapcsolódik a LIFT, azaz a Leszbikus Identitások Fesztiválja a Müsziben. Időskor, szexualitás, identitás és identitáspolitika a téma, a szlogen ("A nyolcadik utas a babám") pedig utalás az 1979-es Alien-filmre, amely a filmtörténet egyik első olyan alkotása volt, ahol nő játszotta az akcióhős szerepét. Péntektől vasárnapig, Müszi, (Budapest, Blaha Lujza tér 1., harmadik emelet)

Legújabb, cím nélküli lemezét mutatja be a Hangmás zenekar péntek este a Corvintetőn. A negyedik album hétfőn jelent meg, de máris igen pozitív kritikai fogadtatásnak örvendhet. Fellép még a Wattican Punk Ballet, valamint az Isten Háta Mögöttből ismert Pálinkás Tamás elektronikus popprojektje, a Tej. A koncertek után a huszadik születésnapját ünneplő Tesco Disco felvágja a háromemeletes (vanília-málna ízű) tortáját. Péntek, 20:30, Corvintető (Budapest, Blaha Lujza tér 1-2.)

Aki már eleget sörözött és kürtőskalácsozott, annak kiváló szombati opció a Whisky Show. Az eseményt immár harmadjára rendezik: ír, amerikai, skót kevert és malátaviszkik, valamint kanadai, japán és egyéb "egzotikus" viszkikülönlegességek társaságában lehet lerészegedni. Lesznek szemináriumok, skót dudások, hárfakoncert és viszkikoktélok mixerversenye is. Szombat, 14:00 – 21:00, Aquincum Hotel Budapest (Budapest, Árpád fejedelem útja 94.)

A növénybarátok sem maradnak hétvégi program nélkül, hiszen első alkalommal rendezik meg a Budapesti Közösségi Kertek Napját. Szombat, 14:00 – 19:00, A Grund (Budapest, Nagytemplom utca 30.)

Különböző őstermelők természetes alapanyagú termékei közül válogathatunk a negyedik Virányosi Méz- és Lekvárfesztiválon a Virányos-Kútvölgy-Zugliget határán fekvő közösségi házban. Lesznek méhészeti termékek, koncertek, vetélkedők, tombola, játszó- és táncház, illetve jelmezverseny is, ahol a fesztivál méhecskéjét keresik majd. Szombaton és vasárnap, 09:00 – 18:00, Virányosi Közösségi Ház (Budapest, Szarvas Gábor út 8/c)

Persze nem csak a dőzsölésről szól ez a hétvége sem, vasárnap tartják ugyanis a huszonnyolcadik Nemzetközi maratont és futófesztivált. Tavaly közel 20 ezer fő futott, ami Magyarország legnagyobb szabadidősport-rendezvényévé tette az eseményt. A maraton mellett lesz még például 7 kilométeres minimaraton, kevesebb mint három kilométeres gyaloglás és "maratonka", valamint 600 méteres családi futás is. A fél város le lesz zárva az autóforgalom elől, okosan autózzanak majd! Vasárnap, 09:30, Hősök tere, Budapest