Szalay Annamária Média Alapítvány alakult

2013.10.14. 16:23
Az elektronikus média gyerekekre leselkedő káros hatásaival szembeni védelmet tartja kiemelt feladatának a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egykori elnökének emléket állító Szalay Annamária Média Alapítvány.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Szalay Annamária Média Alapítvány kuratóriumának elnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: egykori politikustársa a média területén következetesen helyezte előtérbe azokat a szempontokat, amelyek védik a fiatalokat, fejlesztik médiaértésüket. Az alapítvány elnevezésében ipszilonnal írják az elhunyt médiapolitikus nevét, mert Szalai Annamária a halála előtt visszatért a család nevének eredeti, történelmi írásához.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy mindezen célok megvalósítása nem egy állami keretek között működő intézmény, hanem egy civil kezdeményezés által jön létre. Mint mondta, az alapítvány Szalai Annamária szellemiségének megfelelően a keresztény, valamint a nemzeti értékekre, a határon túli médiára is épít. Március 15-én, a sajtószabadság napján ösztöndíjpályázatokkal kívánják támogatni azok tevékenységét, akik segítik a szervezet céljainak megvalósítását.

A másik alapító, Kálomista Gábor is fontosnak tartja, hogy "fennmaradjon Szalai Annamária szellemisége, valamint megalkuvás nélküli céltudatossága". Mint mondta, az üzleti világ olykor áthág erkölcsi normákat, az alapítvány azonban azért dolgozik, hogy azok fennmaradjanak a felnövekvő generációk számára.

Szalai Balázs, a hatóság április 12-én elhunyt elnökének bátyja elmondta: Szalai Annamária sokat dolgozott azért, hogy céljai megvalósuljanak a magyar médiában, munkáját azonban nem tudta befejezni, így testvérei, barátai ennek érdekében kezdeményezték az alapítvány létrehozását. Az alapítvány kuratóriumának titkári feladatait Hős Gábor látja el. Tagja lesz még Vitézy Zsófia, Haffner Adrienn és Janig Péter kórházlelkész, aki utolsó útjára kísérte Szalai Annamáriát. Az alapítvány hétfőn alakult meg, alapító okiratát a sajtótájékoztató keretében írták alá a résztvevők.