Hollywoodban sztár, otthon bűnöző

2013.10.17. 22:46

Golshifteh Farahani nevét már jól ismerik Hollywoodban. Az iráni színésznő negyedik éve kényszerült száműzetésbe – írja egy vele készült interjúban a Spiegel

Bármit csinál, azt politikai botrány követi, mindegy mit mond, hol forgat, kivel dolgozik, kivel nem dolgozik, visel-e fejkendőt, vagy sem. A teheráni konzervatívok vélhetően még azt is provokációnak érzékelik, hogy Farahani a Spiegel-interjú helyszínéül a párizsi Hotel Amour kávézóját választotta – ami régen egy bordély volt!

Farahani 30 éves korára hazája legismertebb színésznője. Nyugaton egy DiCaprióval való közös filmszerepe tette ismertté. 

„Nem szeretnék politikai figura lenni. Remélem nem vagyok az” – mondja. Mesél arról, hogyan nyomozott utána az iráni titkosrendőrség, és hogy milyen helyekre juthatott el a munkájának köszönhetően: New Yorkba, Los Angelesbe, Berlinbe, Cannes-ba, Velencébe vagy Marokkóba. Teheránba azonban nem térhet vissza: túl kockázatos vállalkozás lenne. 

Golshifteh Farahani olyan szép, mint egy modell, és úgy beszél, mint egy emberjogi aktivista, meggyőzően és hatásosan, szinte tökéletes angolsággal. Fejkendőt csak akkor visel, ha a szerepe megkívánja, például a „The Patience Stone” filmadaptációjában. A film rendezője, a kabuli Atiq Ramini írta a film alapjául szolgáló regényt, ami 2008-ban elnyerte Franciaország legrangosabb irodalmi díját, a  Prix Goncourt-t. „Ramini elsőre túl gyönyörűnek tartott ahhoz, hogy hitelesen tudjak a vásznon szenvedni” – mondja.

Farahaninak lázadó múltja van: vezetett diáklázadást, mert fűtetlen volt az iskola, 16 évesen pedig levágatta  haját, és fiúruhákba öltözött. Művészcsaládból származik, édesapja és édesanyja is színházi rendező, testvérei pedig színészként játszanak, vagy maguk is rendeznek. „Ez volt az egyetlen szakma, amitől eltiltottak” – nevet.

A családja zongoristának adta, majd elvégezte a teheráni konzervatóriumot. Németül kezdett tanulni, és egy évet Bécsben töltött. De röviddel az indulás előtt, 17 évesen a szülei elé állt, hogy őbelőle pedig nem lesz zongorista. Már 14 évesen megszegte egy filmszereppel az apai tilalmat, és húszas évei elejére több iráni filmben is játszott. Ezekből jó néhányat betiltottak, de ez csak olajként hatott a tűzre: még népszerűbbek lettek a filmek a feketepiacon és a nemzetközi filmfesztiválokon.

Nem volt a fején kendő!

A film, ami megváltoztatta Farahani életét, egy Ridley Scott-thriller, a Hazugságok hálója volt,  Russell Crowe-val és Leonardo DiCaprióval. Scott az egyik mellékszerephez egy fiatal közép-keleti színésznőt keresett, és lenyűgözte Farahani. Ezzel ő az első iráni nő,  akit egy hollywoodi stúdió szerződtetett az 1979-es forradalom óta.

De a filmet hamar botrány követte. Az egyik rövid, romantikus jelenetben Farahani DiCaprióval kézen fogva, fedetlen fejjel üldögél egy tóparton – jeléül annak, hogy hátrahagyta muzulmán neveltetését. A filmből kivágott jelenet az előzetesben szerepel ez Teheránban akkora megbotránkozást váltott ki, hogy nem sokkal később egyszerűen lefoglalták a színésznő útlevelét.