Exkluzív hangfelvételen hallható először Robert Capa hangja

2013.10.22. 13:31 Módosítva: 2013.10.22. 16:25

Előkerült egy exkluzív hangfelvétel, amelyen az utókor először hallhatja Robert Capa hangját. A fotótörténet egyik legjelentősebb magyar származású haditudósítójával 1947-ben készült interjút a fotóművész születésének százéves évfordulója alkalmából a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ és a Libération című francia napilap kedden tette közzé honlapján - itt hallgatható meg.

A WNBC amerikai rádióban készült 23 perc 35 másodperces angol nyelvű felvételen Robert Capa - akit a műsorvezetők Bobnak szólítanak - az életrajzáról megjelent kritikákról, a Szovjetunióban John Steinbeckkel tett utazásáról, az egyik leghíresebb képéről, a spanyol polgárháborúban 1936-ban készült A milicista haláláról is beszél.

Eszerint a kép teljesen véletlenül, egy lövészárokban készült a feje fölé emelt géppel, és csak három hónap múlva, spanyolországi elutazása után tudta meg, hogy az előhívott filmtekercsen egy azóta világhírűvé vált felvétel volt. De Capa elmondja azt is, hogy mennyire megrázta egy amerikai katona halála, aki tőle három méterre vesztette életét 1945. április 18-án Lipcsében.

A felvételen azt meséli, hogy a harmincas évek közepén határozta el, megváltoztatja a nevét, és valami amerikai hangzásút keres. A Robert valamint a Capa is elég amerikainak tűnt számára, ráadásul a Capa nevet könnyű is volt kiejteni. Így találta ki Bob Capát, a híres amerikai fotóst, aki Európába érkezett. Ezzel a névvel adta el a Franciaországban készült fotóit, amelyeket így dupla áron vásároltak meg a helyi lapok. A világhírű Magnum fotóügynökség megalapításáról viszont érdekes módon nem beszél.

A Libération szerint az interjút 1947. október 20-án az NBC-hez tartozó helyi rádió, a WNBC stúdiójából reggel fél kilenckor sugározták. A stúdióban a Hi Jinx! magazin két műsorvezetője, Jinx Falkenburg manöken és férje, Tex McCrary volt jelen. Vendégük aznap reggel - két nappal 34. születésnapja előtt - Robert Capa volt, akit a Slightly Out of Focus (Kissé elmosódva) címmel megjelent önéletrajzi kötete apropóján hívtak meg.

A lap szerint eredetileg úgy volt, hogy Steinbeck is részt vesz a beszélgetésen, de az író torokgyulladása miatt lemondta az interjút. Brian Wallis, a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ főkurátora, műgyűjtő vette észre az eBay árverési portálon, hogy az Egyesült Államokban valaki eladásra kínál rádiófelvételeket, köztük a Capával készült interjút. Wallis kínálta a legtöbbet, így az árverésen sikerült megszereznie az egyedülálló felvételeket tartalmazó vinyl-lemezt, amelyet a közeljövőben fog digitalizálni a New York Public Radio - írta a Libération.

"Mindannyian teljesen fel voltunk kavarva. Egyszer csak itt volt, mellettünk, közel hozzánk. Csak ez az egy dimenzió hiányzott belőle, a hangja, amely kevésbé mély, mint képzeltük, egyszerre melankolikus és játékos, és ez az utánozhatatlan (magyar) akcentus.... Capa, aki több nyelven is elboldogult, németül és spanyolul is, 1941-től az angolt használta, úgy is írt" - mondta a lapnak Cynthia Young, a Nemzetközi Fotográfiai Központ Capa-gyűjteményének vezetője és asszisztense, Pauline Vermare.

A Budapesten Friedmann Endre néven született világhírű fotográfus október 22-én lenne 100 éves. A Magyar UNESCO Bizottság javaslatára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 2013-ban Robert Capa születésének centenáriumát felvette azon évfordulók közé, amelyeket megünneplésre méltónak talál.