Transzcendens erők a Zeneakadémia körül

2013.10.22. 17:20

Transzcendens erők mozdultak meg a Zeneakadémia újjászületése körül - ezzel a meglepő bejelentéssel indította Batta András rektor, kormánybiztos a Zeneakadémia nyitónapján tartott nemzetközi sajtótájékoztatót. A rektor szerint "a történelmi intézmény fantasztikus múltja sugározhatott ki a döntéshozókra", így újulhatott meg összességében tíz év alatt a Zeneakadémia. A tervpályázatot még 2003-ban írták ki és ma, 2013. október 22-én (az alapító, Liszt Ferenc születésnapján) adják át a felújított intézményt. Az ünnepélyes gálakoncert este lesz, Kocsis Zoltán vezényel majd. (Interjúnk a zongoraművész-karmesterrel)

Lovagkereszt a Zeneakadémia felújításáért

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Érdemrend polgári tagozatának lovagkeresztjét adta át kedden Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémia felújítását vezető szakembereknek: Lakatos Gergely műszaki menedzsernek, főmérnöknek és Csepeli László építészmérnöknek. Bővebben.
Jobban szól, mint a Carnegie Hall

A 13,1 milliárd forintos projektet 90 százalékban az Európai Unió, tíz százalékban pedig a magyar állam finanszírozta. Batta András szerint meg kell említeni a civil szférát is, amely, ha nem is jelentős összeggel, de szintén hozzájárult a felújításhoz. A rektor szerin nemcsak az infrastruktúra, hanem az oktatás szelleme is megújul, mert bár őrzik a hagyományokat, ma már másképp kell oktatni, mint Liszt korában. (Az egyetem a következő szemeszter indulásakor, januárban költözik vissza a Liszt Ferenc téri termekbe.)

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hozzátette, hogy ha a Vigadó központi terme is elkészül, akkor egy este nyolcezer ember hallgathat koncertet Budapesten, ami kétszer annyi, mint néhány évvel korábban. A Zeneakadémiával, a megújult Erkel Színházzal, az Operával, a Budapest Music Centerrel és a Mátyás templommal, ami szintén koncerthelyszín, szerinte Magyarország igazi zenei nagyhatalom lett. Batta azt is közölte, hogy nemcsak az épület, de a hangszerpark is frissül, új zongorákat, ütőhangszereket és hárfákat vesznek.

Csonka András kulturális igazgató a kezdődő évadról elmondta, hogya Zeneakadémia mesterei és tanítványaik kapják a főszerepet. Többek között a Kelemen Kvartett, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás mesterek és tanítványaik, Kokas Dóra és Homoki Gábor lép majd fel az évadban. De a zongora szak tanárai, Dráfi Kálmán, Farkas Gábor és hallgatóik is játszanak majd. A nyitó hangversenyen is fellép a különleges tehetségek osztályába járó Devich Gergely, 15 éves csellista.