2019-ben több legóember lesz, mint igazi

2013.10.23. 13:13

2019-ben már több legóember lesz a Földön, mint igazi, számol be a megdöbbentő statisztikai adatról a Gizmodo nevű, mókás geek portál. A sárga fejű, vigyorgó dán játékfigurákból ugyanis 1978 óta már több, mint 5 milliárd darabot adtak el 2013-ig, és mivel ez a szám csak nőni fog, 6 év múlva utol fogják érni és be fogják előzni a jóval lassabban szaporodó, 7 milliárd földlakót.

A Lego gyár legutolsó hivatalos közleménye szerint 2006-ban adták el a négymilliárdomodik figurát. Ráadásul az 1975 és 2010 közötti időszakhoz képest ma már sokkal több új műanyagember jelenik meg évente a piacon: csak 2010-ben 300 darab új minifigurát vásárolhattak meg a játék rajongói. A Gizmodo grafikonja persze nem veszi figyelembe azt, hogy az 1978 óta gyártott minifigurák sem élnek örökké, hiszen az emberekhez hasonlóan bármikor meghalhatnak: széttörhetnek vagy örökre elveszhetnek.

original
Fotó: Gizmodo / xkcd.com

A legófiguráknak egyébként nem volt mindig vigyorgó arcuk. Sőt, 1975-ben még mozgatható kezük és lábuk sem. Az első olyan legófejek, ahol a mosolygós átlagembereket rosszarcú, mogorva, félszemű és borostás arcokra cserélték ki, az 1989-ben debütáló kalózos készletekben jelentek meg. A kalózok és kormányzók ronda arcai viszont akkora sikert arattak, hogy a cég idővel minden világába (nagyváros, űr, lovagkor, stb.) berakta a napszemüveges, bajszos vagy épp körszakállas minifigurákat. Az arcfestés emellett azt is lehetővé tette, hogy a női figurákat már ne csak a hosszú haj és a törzsre festett mellek tegyék nővé, hanem a kirúzsozott száj is.

lego-men-mug-shots-timeline1
Fotó: vintageculture.net

1999-ben jelentek meg az első olyan figurák, amelyek egyenfej helyett már egyedi arcot vagy sisakot kaptak. Ezek közül a legelső a közutálatnak örvendő, buta űrlény, Jar Jar Binks volt, aki mellé még ugyanebben az évben megjelentek az egyedi fejformával ellátott C3PO és Yoda figurák, majd a Harry Potter-univerzum koboldjai. A legnépszerűbb szórakoztatóipari franchise-ok Lego változataiban azóta is gyakoriak az egyedi fejet kapott figurák.