Olasz barokk kiállítás a Szépművészetiben

2013.10.25. 15:43
102 mester 140 remekművén keresztül tekinti át az olasz barokk és rokokó festészetét a Szépművészeti Múzeum Caravaggiótól Canalettóig címmel pénteken megnyílt kiállítása.

A világ egyik legkurrensebb kiállítása látható mától a Szépművészetiben, az olasz barokkot ilyen mélységben utoljára egy 1922-es firenzei tárlat mutatta be - mondta a megnyitón az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hozzátette, ebben az évben már ötödik alkalommal nyílt olyan kiállítás a Szépművészetiben és a Nemzeti Galériában, amely a világ bármely nagy múzeumában megállná a helyét, a nemrég egyesült két intézmény Cézanne, Schiele, Monet, Gauguin és Chagall remekműveinek adhatott otthont idén. A Caravaggiótól Canalettóig című tárlat a 2013-as olasz-magyar kulturális évad záróeseménye is egyben. Jövőre Rembrandt és a holland Arany évszázad címmel érkezik a Szépművészetibe a mostanihoz hasonló színvonalú kiállítás.

Anna Coliva, a Galleria Borghese igazgatója elmondta, az általa vezetett római intézmény kölcsönözte Caravaggio-remekmű, a Gyümölcskosaras fiú mind a kiállított művek minőségét, mind mennyiségét tekintve rendkívüli kiállítást tesz gazdagabbá. A seicento és a settecento két nehéz évszázad a festészet történetében, mert az iskolák és stílusok szinte végtelen gazdagságának folyamatosan alakuló együttélése jellemzi. Ennek a hosszú korszaknak azonban minden főszereplője, az összes irányzat képviselői megtalálhatók a kiállításban, többnyire főművekkel - méltatta a budapesti tárlatot Anna Coliva, kiemelve az ismeretlen mestertől származó, Alvó lány című, rejtélyes festményt, amelynek attribúciója hosszú ideje foglalkoztatja a művészettörténészeket.

Dobos Zsuzsanna, a kiállítás kurátora elmondta, már 2009-ben, a Botticellitől Tizianóig című kiállítás előkészületei közben megfogalmazódott az a gondolat, hogy az itáliai festészet bemutatását egy következő tárlaton folytassa a Szépművészeti. A múzeum barokk gyűjteményéből 35 fő mű került be a kiállításba, 2 festményt magyarországi magángyűjtő, 104-et pedig a világ csaknem 70 nagy múzeuma és gyűjtője kölcsönzött. Caravaggiótól, a festészet történetének egyik legnagyobb autonóm géniuszától kilenc mű látható a kiállításon, ami a csekély nagyságú életmű ismeretében rendkívülinek mondható - emelte ki a művészettörténész.
Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozzátette: soha ilyen széleskörű kölcsönzésen alapuló kiállítás nem nyílt még Magyarországon, a tárlat kedvéért 12 ország köz- és magángyűjteményei mondtak le időlegesen remekműveikről.

A Szépművészeti Múzeum olasz barokk tárlata 2014. február 16-ig látogatható.