Tiltakozásból lemondott a bécsi Leopold Múzeum igazgatója

2013.10.31. 10:46
A Leopold Múzeum pár évvel ezelőtt a nácik által zsákmányolt néhány műtárgyhoz való kötődés miatt már a viták középpontjába került egyszer, Natter szerint sok időbe telt mára visszaállítani a múzeum jó hírnevét.

Az ArtPortal infói szerint Tobias Natter a neves bécsi múzeum és a náci kötődésű Klimt-Ucicky Alapítvány között nemrég kialakult szoros kapcsolat miatt állt föl székéből. Az igazgató azután döntött a távozás mellett, hogy Peter Weinhäuplt, a múzeum gazdasági igazgatóját a napokban kinevezték a szeptemberben létrejött Gustav Klimt Alapítvány kuratóriumi elnökének.

Az ellentmondásos alapítvány az 1961-ben elhunyt Gustav Ucicky vagyonából és gyűjteményéből jött létre. Ucicky, Gustav Klimt törvénytelen gyermeke filmrendező és forgatókönyvíró volt, aki az 1940-es években kulcsszerepet játszott a náci propaganda gépezetet hűen kiszolgáló állami támogatású Wien-Film vállalatnál. Natter megengedhetetlennek tartja, hogy most szoros szálakon kötődjenek a Klimt-Ucicky Alapítványhoz, főleg úgy, hogy erről a múzeumon belül elmaradt az egyeztetés.

Az új alapítvány kezelésébe került Ucicky hagyaték eredete is kérdéses, a hajdani filmrendező valószínűsíthetően náci közvetítéssel juthatott nyomott áron feltételezhetően zsákmányolt műtárgyakhoz. A tiltakozásul lemondott Nattert támogató Elizabeth Leopold, a múzeumalapító Rudolf Leopold özvegye szintén igen károsnak tartja a múzeum körül kialakult légkört, hogy ismét zsákmányolt műkincsekkel hozzák összefüggésbe a neves intézményt.