Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világverő borászat vagy balatoni villa a nyerő?

2013.11.07. 11:04

Kilencedik alkalommal rendezzük meg az Építészfórummal közösen a Média Építészeti Díja szavazást, amelynek indexes fordulójában olvasóink dönthetik el, idén melyik a legkreatívabb, legjobb épület, vagy egyszerűen csak melyikbe költöznének be a legszívesebben. A nyerteseket csütörtök este hirdetjük ki a Katona József színházi esten, ahol a szakmai győztesekre is fény derül. A szavazáshoz csak egy egérre van szüksége. A legjobbnak adjon 10-est, 1-et pedig az kap, amelyikbe be sem tenné a lábát.

A szavazásnak vége

Az ősi hagyományok folytatása – Tihanyi Kogart-ház

A tihanyi kortárs képzőművészeti múzeum első látásra sablonos építménynek tűnik. Az utca felől áll a régi kőépület, amely mögé egy hagyományos formájú, de láthatóan új, földszintes épületszárnyat húztak fel. Az egész az építészeti tervek láttán lesz érdekes. Kiderül ugyanis, hogy éppen az unalmas új részek a régiek, már ha régnek hívjuk a hetvenes-nyolcvanas éveket. Az évszázados kőházat pedig tavaly húzták fel egy sátortetős kockaház helyére. Itt tehát kirajzolódik a klasszikus északi parti kulturális képlet: a cuki falucskában elégedetten nézzük a szépen megtartott, nádtetős parasztházakat (ezeket vásárolták és újították fel a pesti értelmiségiek), és fintorgunk a műanyag ablakos kockaházakon (itt élnek a helyiek). 

A tradicionális építmény mindenesetre tényleg olyan autentikusan néz ki, hogy az boldoggá teszi bármelyik városi látogatót, a különösen szofisztikáltak pedig megállapíthatják, hogy milyen ügyesen illesztették be az ősi kőfalakba a kortárs keskeny ablakokat, látszóbeton keretekkel. Ide az szavazzon, aki fontosnak tartja a tradicionális magyar építészet megtartását.

Vezető tervezők: Bársony István, Wenczel Attila, Hanusovszky Andrea

5,58

Cool Balaton – Balatonfüredi villa

A borok, a macaron, a gasztroblogok és a longboard után (de még a pho leves előtt) jött a Balaton divatja. Már nem jobb híján, hanem szándékosan utaztak tömegek nyaralni a tóhoz, leginkább persze az északi partra. Természetes tehát, hogy itt is megjelent az az építészet, ami egyszerre tájjellegű és cool. Ez a ház magán hordozza az amúgy remek divat minden jellegzetességét. Rusztikus: nádtetős, terméskő falú, klasszikus vonalvezetésű. De a faltól falig ablakokon ugyanilyen jogon a kaliforniai partot is nézhetnénk. Az üveg tolóajtók egyik oldalán koktélterasz, a másikon minimalista berendezés kapott helyet. Ha Ön szerint a divat jövőre is kitart, ide kell szavaznia.

Vezető tervezők: Basa Péter (1964–2009), Fernezelyi Gergely, Reisz Ádám

7,36

Etetés – Richter Gedeon-raktárhomlokzat

Az építész számára olyan szép burkolatot tervezni egy épületre, mint amikor az orvos fájdalomcsillapítót ír fel, vagy a gitáros a Yesterdayt pengeti egy buli hajnalán. Instant siker, de a szakember azért tudja, hogy nem emiatt tanult évtizedekig. A Richter Gedeon régi betontömbjének új burkolata egyértelműen látványos lett. Fémlemezzel borították, és kis fémszárnyakkal bolondították meg a raktárépületet, amitől rögtön az lett az érzésünk, hogy odabenn nyilván high tech dolgokat működtetnek fehér ruhás profik. Építész szempontból a betonkocka azonban maradt ami. Az akció inkább a képzőművészet körébe tartozik, de kit érdekel ilyesmi, ha ettől egy kicsit jobban néz ki ez a külvárosi iparnegyed?

Tervező: Nagy Csaba

4,91

Faház

Az építészet lényege a gondolatban, és nem a drága anyagokban rejlik, mutatja ez fapanelekből épült erdei ház. A dobozszerű épület visszafogott, mint egy vegán jógatanár a vadászbálon. Az unalomtól azonban megmentik a sarokra tolt ablakok és a változatos méretű és formájú üvegfelületek. Nem a jógaoktatót, hanem az épületet.

A faházról három különböző borítással is kaptunk fotóanyagot. Nekünk a legjobban a natúr tetszett, de volt fekete falú, sőt lakáj egyenruhás is, a feketén natúr facsíkozással. A natúr hangsúlyoza az épület fő erényét, a keresetlenséget. Ha úgy érzi, legszívesebben most kiemenne az erdőbe, hogy összeüssön magának egy ilyen menedéket, erre kell szavaznia.

Tervező: Turányi Bence

6,26

Japán–magyar rokonság – Bencés Erdei Iskola

Régi épületek kiegészítésénél két nagy csábítás van. A bátortalan építész megpróbál olyat létrehozni, ami pontosan másolja az eredetit, és ez nemcsak a kihagyott lehetőség miatt kellemetlen, hanem mert végeredmény az új anyagok, technikák miatt ritkán lesz olyan, mint a régi. A fejlett egóval rendelkező tervező pedig valami formabontót hoz létre, ami lehet maradandó alkotás, ha egyedi és illeszkedik is, de az egész mégis könnyen fordul öncélú egyénieskedésbe.

A középutat ez a majorsági épületből kialakított erdei iskola mutatja. Itt az új szárny szellemiségében, formájában másolja a régit, de rácsos új szárny mégsem tesz úgy, mintha az elmúlt száz év nem történt volna meg. Egyszerre magyar, korhű, de pavilonszerűségével a kortárs építészet, a minimalizmus jegyeit is magán viseli, sőt, azon sem lepődnénk meg, ha azt mondanák, egy japán építész áll az egész mögött. Amennyiben elege van a trükkös építészeti megoldásokból, ez az Ön épülete.

Vezető tervező: Gutowski Robert

5,34

Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont

Első látásra egyértelmű, hogy ez az építmény a holland hadsereg dizájnbunkere, amely igen praktikus, miközben jelentős esztétikai élményt nyújt az ország támadóinak és védőinek egyaránt. Nem lepődtünk meg azonban akkor sem, amikor kiderült, hogy a bunker nem tengerparti dűnéken, hanem a Ság-hegy oldalában áll, és funkciója a védelem helyett az, hogy egy valamikori vulkánról nyújtson ismereteket. Az épület ugyanis szinte szoborként jeleníti meg a vulkán lényegét. 

Zártság, zömök, súlyos formák, dísztelen egyszerűség. Az egészben mégis ott a természetes anyagok nyers szépsége. Ha megtalálja az esztétikát egy darab szép formájú kőben, akkor Önnek ez lesz a kedvence.

Vezető tervezők: Földes László (a szerzőnek csak névrokona), Balogh Csaba, Tatár-Gönczi Orsolya

5,07

Nehézborral a világdominanciért – Somló hegyi borászat

Ha valaki végre leforgatná azt a sci-fit, amelyben Magyarország titkos, világot leigázó fegyvere a bor, akkor tudnia kell, hogy a díszlettel már nem kell bajlódnia. A Somló hegy oldalában ugyanis már felépítették azt a „borászatot”, amelyről csak a legnaivabbak gondolhatják, hogy hagyományos borokkal foglalkozik. A kompexum az egyik oldalról egy domb alá bújik, nyilván a műholdas megfigyelés ellen. Másik oldalából viszont egy nyeregtetős ház áll ki hosszan: vélhetően itt végzik a nehézbor készítéséhez szükséges részecskegyorsítást.

A „borászat” rendelkezik még a domb mélyére vezető széles kapuzattal, a rakétaszállító kamionok fogadására, és futurisztikus formákkal dolgozó, látszóbeton belső terekkel. Az egész olyan látványos, ahogy az egy nagy költségvetésű nemzeti sci-fihez kell. Andy Vajnánál biztos a támogatás, annyi a megkötés, hogy Eperjes Károlyt kötelező lesz szerepeltetni. 

Vezető tervező: Ekler Dezső

5,15

Nem focistadion – A szegedi Agóra épülete

A kortárs magyar építészetben már az eredmény, ha egy állami beruházás nem focistadion formájú. A szegedi tudásközpont például úgy néz ki, mint egy közintézmény. Fehér, szögletes és praktikus, ami, tekintve hogy ez valóban egy tudományos és kulturális központ, nem pedig delfinárium, vállalható megközelítés. A tervezők erényei ott mutatkoznak meg, hogy a komplexum puritánsága ellenére sem nyomasztó. A tömbök fehérségét a színes ablakkeretek, a süllyesztett ablakok és a fém átkötőhidak oldják. Valószínűleg ilyen okokból került az egyik sarokra a kellemkedő torony is. 

Ha nem gondolnám, hogy a visszafogottság mögött szigorú gazdasági okok állnak, akkor akár a tudomány metaforája is lehetne az épület, mert hogy erényei belül mutatkoznak meg. Világos terekben, tágas aulákban pezseghet a szellemi élet. A komplexum felépítését is a technológia szervezi: a tereket geotermikus energiával fűtik, emiatt, nem pedig a látvány végett épült a vitorlákkal borított klímatorony. Ha komoly ember, aki a belső értékekben hisz, ne sajnálja a pontokat!

Tervezők: Helmle Csaba, Báger András

5,29

Óriásposzter helyett – A Hideg-ház

Mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy lakhelye ne csak az a tér legyen, ahol alszik és a cuccait tárolja, hanem egyúttal kifejezze életfilozófiáját is. Lehet vásárolni például a világnézetünket tükröző óriásposztert a falra, egyesek viszont inkább úgy döntenek, hogy házuk megjelenésében fogalmazzák meg filozófiájukat. Ez a romantikus, sziklás, erdős hegyoldalba épült ház például a világ egységét alkotó kettősségről beszél. A ház szigorú formáit a természetes anyagok oldják. A struktúra zárt, egyetlen dobozba zsúfolódik, de a teret nyitják a széles ablakok és a két rész közti terasz. Váltakozik a sötét és a világos, a kint és a bent is. 

A feladatot tökéletesen megoldották, igaz, az egész kicsit macerásabb, mint felragasztani egy igényes, pálmafás tapétát.

Építészek: Béres Attila, Balázs Jusztina

6,36

Varázsdoboz – Medve utcai irodaház

Az építészet története arról is szól, hogy a tervezők különböző módokon megpróbálják elfedni a tényt: valójában egymás fölé vagy mellé pakolt dobozokban lakunk. A trükkök változatosak, az építészek még fejlett korunkban is díszekkel, ornamentumokkal dolgoznak, sőt, az organikusnak nevezett formák terjedése Magyarországon állami segítséget is kapott. Pedig a huszadik század eleje, legalább a Bauhaus megjelenése óta köztudott, hogy a kocka nem ciki. Stílusérzék kérdése, hogy az építész lakótelepeket hoz ki belőle, vagy inkább olyasmit, mint a Medve utcai irodaház.

Az építészek ebben az épületben egyenesen hangsúlyozták, hogy az irodisták egymás fölé helyezett dobozokban dolgoznak, de ez a jó arányok, a szellős tervezés miatt nem falansztert, hanem vonzó és izgalmas formát eredményezett. 

Az irodaház a nemzetközi gyakorlatban közismert témát dolgoz fel. Láttunk már konténerekre emlékeztető formákból építkező japán épületet, vagy ott vannak a New York-i New Museum kockaformái. Mégis, a könnyedség, ahogy az üvegdobozok épületté állnak össze, és ahogy ez a kortárs forma illeszkedik a klasszikus tömbökből álló városrészbe, egyedi és izgalmas épületet eredményez. Ha el tudja képzelni, hogy a monitora fölött elnézve boldogan hordozza körbe a tekintetét a faltól falig ablakokon át látszó városon, szavazzon egy nagyot!

Vezető tervezők: Csillag Katalin, Gunther Zsolt

5,32