Lerepül a hülye fejetek!

2013.11.08. 20:03
Nyakunkon az újbor ünnepe, de a libalakomán túl ehetünk még vadat, halat, s minden mást, mi jó falat. A bevitt finomságokat számos buliban és koncerten lemozoghatjuk, ám ha még ez sem segítene, kihízott ruháinkat is újakra cserélhetjük. Hétvégi programajánló.

Márton napja alkalmából bor- és gasztrofesztivállal csalogatja vendégeit a Gellért szálló. A kulináris kalandozásokat a Budapest Bár, a Kistehén Tánczenekar, a Kerekes Band, Waszlavik László, valamint az Intim Torna Illegál koncertjei kísérik majd. Lesznek még borvacsorák, mesterkurzusok, szakácskönyv-dedikálás és folyamatos borkóstolás. A harmadik Márton napi borfesztiválon a szálloda eddigi leghíresebb vendégeiről elnevezett helyiségek is megnyílnak a nagyközönség előtt. Nézze meg, hol hált Nixon elnök, Habsburg Ottó, Antony Quinn vagy Andrew Lloyd Webber! Pénteken és szombaton: 17:00 – 23:00, vasárnap: 12:00 – 15:00; Danubius Hotel Gellért (Budapest, Szent Gellért tér 1.)

Immár hatodik alkalommal jelentkezik a Kézműves Magyar Ízek Vására, melynek terítéke ezúttal a Magyarországon is megtalálható vadakra és halfajtákra fókuszál. A Millenáris B épületében 180 termelő, továbbá 30 szabadtéri stand várja a látogatókat. Péntek: 12:00 – 22:00, szombat és vasárnap: 9:00 – 22:00; Millenáris B épület és park (Budapest, Kis Rókus utca 16-20.)

Koncertekből sem lesz hiány, hiszen péntek este a Galapagos és a Zetta Flo a Trafikban, míg az Eugénia Formáció a Kontrában játszik, a Silf pedig a Mikában lájvol. Új EP-jét mutatja be a Uffalo Steez a Toldiban, a SoulClap Budapest pedig a New York-i MC iLLspokinnal közös első maxijának fizikai megjelenését ünnepli a Gödörben. Másnap nyolc év kihagyás után újra színpadra áll Pozsonyi Ádám író-publicista punkzenekara, a Tekintetes úr, amelyet az antiliberális underground megteremtőjeként és első hazai képviselőjeként szoktak emlegetni.

Galapagos - Minden eldől

Természetesen táncolni is lehet majd: blues és garázszenékből válogat például a Kontraszelektor, az Alpáré ironikus buliján német technó, nu-metal, happy hardcore és Viva-slágerekre lehet megőrülni, míg a Vittulában "Marvel vs. DC" címmel tartanak képregényhős-jelmezbált és -kiállítást, amely során szuperhősnek öltözve lehet kis helyen nagyot bulizni.

"Nem egy klasszikus értelemben vett kiállítást láthatunk itt" – mondta a beat-nemzedékről szóló tárlat kurátora, a számos könyvet publikált Jean-Jacques Lebel, aki egyben Allen Ginsberg és William Burroughs műveit is fordította. A Ginsberg munkássága és személye köré épített multimédiás kiállítás különböző filmekkel, fotókkal és szövegekkel nyújt betekintést a beat-nemzedék történetébe, amely az 1940-es években vette kezdetét New Yorkban és San Franciscóban, és amely aztán futótűzként terjedt el világszerte. Szombat délután maga a kurátor tart majd exkluzív tárlatvezetést a Ludwig Múzeumban. Szombat, 16:00 – 17:00, Ludwig Múzeum (Budapest, Komor Marcell u. 1.)

"Lerepül a hülye fejetek!" – címmel adta ki első (nemzedéki) regényét Hartay Csaba, amely egyszerre szól a kilencvenes évek Magyarországáról, a gimis bulikról, kollégiumról és az EFOTT-ról. A szerzővel Bajtai András költő-újságíró beszélget, a regényből pedig részleteket olvas fel Nagy Péter színművész. A folytatásban zene és tánc is várható. Szombat, 19:00, RoHAM Bar (Budapest, Dohány u. 22-24.)

Összművészeti orgiára készül az immár 40 éves fennállását ünneplő Vajda Lajos Stúdió Szentendrén, ahol a Miafene nevű rendezvény keretein belül tárlatvezetést tart Wehner Tibor művészettörténész, progresszív performance-szal készül Varga Erik és Szurcsik József, nehézzenei koncertet ad a Paranoiz, a Debort és az Új Látásmód Fúzió. A szervezők ígéretei szerint elmét cserélni és forraltborozni egyaránt lehet majd. A Vajda Lajos Stúdió tagja például ef Zámbó István, feLugossy László és a Kossuth-díjas Aknay János is. Szombaton és vasárnap, 10:00 – 18:00, MűvészetMalom (Szentendre, Bogdányi út 32.)

Egész biztosan felpörögnek majd a golyók, és remélhetőleg nem ragad majd a kar sem az első Extraball Flipperbajnokságon, ahol az össznépi játékgépezés után bulizni is lesz lehetőség a Cucuban: a zenék közül Belle Belle, a Kinoflow-lányok és a legutóbbi Mayberian Sanskülotts-klipet is jegyző Gidéo válogat. "A buli exkluzív, a hely befogadóképessége limitált, úgyhogy érkezzetek hamar!" – üzenik a szervezők. Szombat, 20:00, Cucu Bar & Bazar (Budapest, Naphegy utca 29.)

1384292 230312703802916 1662269196 n

Azoknak, akik mégis inkább bogarászással töltenék idejüket, szombatra a Tízdolog.hu őszi ruhacseréjét javasoljuk a Fogasházban, vagy a Gardrób közösségi ruhavásárt a Gödör klubban és annak bejárata előtt, a Central Passage-ban, vasárnap délutánra pedig a Müszi zsibvásárját. És persze végre megnyitja kapuit a Bálna is, ne feledjük!