Új zenés irodalmi sorozat a Radnóti Színházban

2013.11.08. 10:52
Új zenés irodalmi sorozatot indít november 16-án a budapesti Radnóti Színház. Az Irodallam címmel, havi rendszerességgel jelentkező program az irodalmi szalonok hagyományait eleveníti fel.

A színház új sorozatában a társulat tagjai közül minden hónapban sorra kerül valaki, aki a számára fontos szerzők műveit ismerteti meg a közönséggel. A szerző, a téma, a kor és a színész minden alkalommal más, az Irodallam állandó szereplője lesz azonban Dinyés Dániel zeneszerző, karmester. A fellépők dalokon, verseken, prózai műveken és személyes történeteken keresztül mesélnek önmagukról és a szerzőkről. A sorozat keretében első alkalommal Bálint András lép fel, aki szerzőként Heltai Jenőt választotta.

Bálint András a november 16-i Irodallamról elmondta: Dinyés Dániel a zongorán Szirmai Albert és Kacsóh Pongrác dalait játssza, közben a helyszínen rögtönözve zenét szerez. Heltai Jenőről pedig így fogalmazott: "felidézzük ezt a szellemes, gazdag életművű, nagy magyar költőt, próza- és drámaírót, humoristát, dalszerzőt, könyvkiadót, színigazgatót. Versek, személyes emlékezések, anekdoták és sanzonok hangoznak el, beszélgetünk könnyeden, csevegősen, az irodalmi szalonok világát idézve".

A közleményben a színház Heltai Jenőt is megidézi. "Huszonegy éves voltam, mikor első verseskönyvem megjelent, akkor bélyegeztek először erkölcstelennek és nemzetközinek. Destruktív ötvenéves koromban lettem, tehát úgy látszik, nem sokat változtam ez alatt a harminc év alatt. A kritika sem".