Meghalt John Tavener

2013.11.12. 19:57

Meghalt Sir John Tavener, a XX.-XXI. század legjelentősebb brit zeneszerzőinek egyike. Hatvankilenc éves volt - írja a BBC.

Tavener karrierje a hatvanas években kezdődött, a Beatles-t is kiadó Apple-nél, és az évtizedek óta súlyosan beteg zeneszerző egészen a haláláig írt újabb műveket. Az egyik utolsót, a Három Shakespeare Szonátát most pénteken mutatják be Londonban.

Sir John "zsenialitása mindig, mindenen átütött" - mondta róla egy zeneszerzőtársa, John Rutter. "Mély csendbe tudta borítania közönséget, ami ritka ajándék. Még a legrövidebb darabjaiban és érezni lehetett valami különlegeset. Tavener hitt abban, hogy a zene imádság, és, hogy a zene mindenkié" - magyarázta.

Az egyik legismertebb műve, a Protecting Veil hónapokig vezette a komolyzenei toplistákat, az 1997-ben szerzett Song for Athene című darabját pedig Diana hercegnő temetésén is eljátszották. Tavener azon kevés kortárs zeneszerzők egyike, akit a komolyzenei körökön kívül is ismernek és elismernek.

Tavener élete nagy részében súlyosan beteg volt. 1979-ben agyvérzése volt, 1990-ben pedig egy örökletes szívbetegséggel diagnosztizálták. 2007-ben súlyos szívrohama volt, amely után fél évig feküdt az intezív osztályon. "Nem éreztem többé istent, nem éreztem többé a zenét" - mondta egyszer erről az időszakról a zeneszerző, aki a komponálást az istennel való kommunikációként élte meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport