Magyar intézet nyílik Isztambulban

2013.11.15. 13:50
Magyar Kulturális Intézet létrehozásáról szóló megállapodást írt alá Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Bekir Bozdag török miniszterelnök-helyettes Isztambulban.

Navracsics Tibor csütörtök érkezett kétnapos látogatásra Isztambulba, ahol török kollégájával aláírta a kulturális intézet nyitásáról, működtetéséről és tevékenységéről szóló kétoldalú megállapodást. Törökország egyébként szeptember 12-én nyitotta meg a Yunus Emre Török Kulturális Intézetet Budapesten.

Navracsics Tibor az aláírást megelőző tárgyaláson felvetette a vízumkényszer eltörlését a két ország polgárainak könnyebb mozgása érdekében. Bekir Bozdag ígéretet tett a felvetés megoldására, valamint arra, hogy továbbítja azt Recep Tayyip Erdogan miniszterelnöknek, ugyanakkor Magyarország támogatását kérte Törökország Európai Unióba történő vízummentes utazásához.

A kormány október elején rendelte el 219,6 millió forint átcsoportosítását az isztambuli magyar intézet létrehozására. A török metropolisz vonzáskörzetében 18 millióan élnek, a város az európai dizájn, film, képző- és iparművészet egyik centruma.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla