Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

94 éves korában meghalt Doris Lessing

2013.11.17. 16:17 Módosítva: 2013-11-17 16:23:21

Kilencvennégy évesen elhunyt Doris Lessing Nobel-díjas brit író, a feminista irodalom ikonikus alakja - írja a The Guardian.

Lessing 1919. október 22-én brit szülők gyerekeként született Perzsiában (a mai Irán). Még gyermek volt 1925-ben, amikor szüleivel együtt az akkori Dél-Rodéziába (ma Zimbabwe) költözött egy brit kolónia tagjaiként, így gyermekkorát főként ezen a vidéken töltötte.

Bár ő maga protestáns volt, egy római katolikus lányiskolába járt a mai Hararéba 15 éves koráig. Később elköltözött otthonról és dadusként dolgozott, ekkoriban önmagát képezte azt őt alkalmazóktól kapott könyvekből - olvasható a wikipedia szócikkében.

Kétszer házasodott meg, és mindkétszer hamar elvált. Három gyermeke született. Első férje Charles Wisdom volt 1939-1943 között, második férje 1945-1949 között Gottfried Lessing. Az apartheid rendszer elleni tiltakozásai miatt kitiltották Zimbabwéból, ezért Londonba költözött a legfiatalabb fiával 1949-ben. Fiatalon a brit kommunista mozgalmak tagja lett, ám az 1956-os magyarországi forradalom leverésének hatására eltávolodott az eszmétől.

Legismertebb műve az 1962-ben született Az arany jegyzetfüzet, ami a feminista irodalom klasszikusává tette őt. A regény egyik főszereplője, Anna Wulf írónő alakja Virginia Woolf szintén feminista írónő előtti tisztelgése volt. Magyarul is megjelent A fű dalol című könyvében egy fehér farmerfeleség és egy fekete alkalmazott tiltott szerelmén keresztül mutatja be az afrikai társadalom visszásságait.

Doris Lessing 2007-ben, 87 évesen irodalmi Nobel-díjat kapott, ezzel ő lett minden idők legidősebb irodalmi díjazottja és egyben a 11. női irodalmi Nobel-díjas. A díj odaítélésének indoklásában és a méltatásban díjazták „azt a női tapasztalatokkal rendelkező elbeszélőt, aki (műveiben) kétkedéssel és látnoki erővel vizsgálja a megosztott civilizációt”.