Farah Fawcett képmásán marakodnak

2013.11.18. 08:21
Bíróság előtt dől el a sorsa egy Andy Warhol-műnek, amelyet a művész Charlie egyik angyaláról készített egy 1980-as polaroid fotó alapján.

A Los Angeles-i tárgyalás azt hivatott eldönteni, hogy az alkotásnak a néhai színésznő nagy szerelme, Ryan O'Neal, vagy Fawcett alma matere, az austini Texasi Egyetem (UT) a jogos tulajdonosa. Az eljárás során az esküdtek tanúvallomásokat hallhatnak Warhol és O'Neal barátságáról, utóbbi kapcsolatáról a színésznővel, valamint Fawcett végakaratáról.

farah-warhol

A színésznő úgy végrendelkezett, hogy a birtokában lévő valamennyi műalkotás kerüljön a Texasi Egyetemhez. Ryan O'Neal azonban azt állítja, hogy Warhol neki ajándékozta a portré egyik példányát. A másik már az egyetemnél van. A képen egy mosolytalan Farah Fawcettet látható. A művész vörösre színezte Charlie angyalának ajkait, szemeit pedig zöldre. A kép ezektől eltekintve nem vonultat fel színeket. Az alkotás értékét elég nehéz megbecsülni, egyes szakértők 600 ezer, mások több mint 10 millió dollárra teszik.

Az egyetem jogászai szerint a színész jogtalanul vitte magával a képet Fawcett házából a filmcsillag 2009-es halálát követően. A korábban Oscar-díjra jelölt O'Neal ügyvédei ezzel szemben azt állítják, hogy a híresség pusztán elővigyázatosságból tartotta partnerénél az alkotást, hogy az ne károsodjon a sós levegőtől az ő tengerparti házában, és minden joga megvan a portréhoz. Ryan O'Neal mellelsleg ellenkeresetet nyújtott be az egyetemmel szemben egy olyan textilszalvétáért, amelyre Warhol szíveket rajzolt és ajándékba Fawcettnek és neki adott.

A napokban kezdődő tárgyalás várhatóan két hétig tart majd, és a tanúk padjára szólíthatják a színésznő egykori partnerét a Charlie angyalai című sorozatban, Jaclyn Smith-t is.