Súlyos milliárdokat követelt az adóhatóság Andy Vajnán

2013.11.18. 08:40 Módosítva: 2013.11.18. 08:40

Andy Vajna és Farkasházy Tivadar (Teddy) perben állnak, mert a filmproducer-kormánybiztos szerint a humorista-újságíró megsértette a jó hírnevét. Farkasházy korábban azt állította, hogy  „Vajnának nem minden dolga van rendben Amerikában”. Ezen pöccent be Vajna. 

A bíróságon Farkasházy most Vajna egy 12 évvel ezelőtti adóügyét melegítette fel, így akarja bizonyítani, hogy igazat mondott – írja a Blikk.

Teddy az LA Times egy korabeli cikkére hivatkozik, amely szerint 1996-ban Mario Kassar és üzlettársa, Andrew G. Vajna a szövetségi adóhatóság bűnvádi eljárása alatt állt. Az amerikai adóhivatal még 1988-ban indított vizsgálatot, amely után 109,7 millió dollárt követelt a cégtársaktól, ezen belül 41,1 milliót (9 milliárd forint) Vajnától. A bűnügyi nyomozást követő vádemelésre csak azért nem került sor, mert előtte Vajna megegyezett a hatóságokkal, hogy 6,5 millió dollárt (1,4 milliárd forint) adóhátralék címén befizet, ezzel lezárják ellene a vizsgálatot. 

Az Entertainment Weekly című szórakoztatóipari szaklap pedig azt írta, hogy Vajnáéktól elfordultak a befektetők – ezt Farkasházy ügyvédje, Magyar Gábor mondta a Blikknek. Az amerikai lap cikkében azt írták: „Kassar és Vajna olyan nevek voltak, amelyek előtt megnyíltak az ajtók. De 2003-ra a fél város azt hitte, hogy már halottak, a másik fele azt, hogy önkéntes száműzetésbe vonultak."

Vajna ügyvédje viszont a Blikknek elmondta: sohasem emeltek vádat az Egyesült Államokban a filmproducer ellen adócsalásért, úgy zárult le nyomozás, hogy bűncselekményt nem állapítottak meg. A távoli múlt eseményeire történt hivatkozás szerinte az időközben egyébként Vajnától bocsánatot kért Farkasházyt nem mentheti ki, hiszen ő jelen időben állította, hogy a producer dolgai nincsenek rendben a tengerentúlon, ami egyszerűen nem igaz. 

Andy Vajna hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa. 2011 januárja óta a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, feladata „a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása". Korábbi filmforgalmazó cége, az Intercom elnöki pozícióját 2011-ben átengedte a Holland Antillákon székelő Magyar Enterprisesnek.