Sára, Márió
2 °C
6 °C

Meghalt Walt Disney lánya

2013.11.20. 06:21

Meghalt 79 éves korában Diane Disney Miller, Walt Disney lánya, apja örökségének ápolója. Az asszonyt észak-kaliforniai otthonában érte a halál kedden egy esés során szerzett sérülései szövődményeként - tudatta a San Franciscó-i Walt Disney Családi Múzeum.

Az 1923-ban a Disney fivérek, Walt és Roy által alapított Disney vállalatot a vezetés egy tagja, Bob Iger szerint mélyen lesújtotta a veszteség híre. "Walt Disney hőn szeretett lányaként és Disneyland egyik ihletőjeként különleges helyet foglal el a társaság történetében és a rajongók szívében" - fogalmazott közleményében Iger.

Diane Disney 1933-ban született, ő volt szülei egyetlen vér szerinti gyereke. 1954-ben férjez ment Ron Miller profi futballjátékoshoz, aki 1978-ban a vállalat elnöke, majd néhány évvel később vezérigazgatója lett.

Ron Miller 1984-ben távozott székéből, helyét a Michael Eismerből, Jeffrey Katzenbergből és Frank Wellsből álló csapat vette át, amely az álmoskás élményparkból és animációs stúdióból álló céget a szórakoztatóipar egyik fellegvárává, kasszasikereket, tévés produkciókat és új kalandparkokat tömörítő birodalommá alakította.

Diane Disney és férje Napa Valleyben 1976-ban borászkodni kezdett, de Walt Disney lánya emellett nagy gondot fordított apja nevének ápolására. Kulcsszerepe volt a Los Angeles központjában Frank Gehry által tervezett Walt Disney Concert Hall megépülésében, valamint a 2009-ben megnyílt Walt Disney Family Museum létrehozásában San Franciscóban.