A Xanax a legjobb barátom

2013.11.23. 01:09
Karafiáth Orsolya könyvbemutatóján volt minden: tabudöntés, divatbemutató, torták és meztelen sütik na és persze sok-sok szorongás. Az írónő őszintén beszélt a megpróbáltatásairól.

„Ez undorító” – lökdösi két középkorú úr Karafiáth Orsolya pillecukorból készült és tálcán kiterített meztelen mását. A pillecukor akt minden bökdösésre kocsonyaszerűen beremeg, amit többen is ámulattal néznek, majd megkérdezik, meg lehet-e enni? Hát így kezdődött Karafiáth Orsolya új könyvének, A házikedvencnek a bemutatója a Gellért szállóban, és a folytatás sem volt kevésbé abszurd.

Kövér tehén

„Már régen elhatároztam, hogy én leszek az első fitnesz-írónő”, mondja a jelenleg vékony és csinos írónő, akiről hamar kiderül, hogy koránt sem volt mindig egy fitneszlédi. Húszévesen még leginkább egy gombóchoz hasonlított, ahogyan azt a könyvet bemutató Kiss Noémi szellemesen megjegyezte róla. Csak amikor egy írótársa a háta mögött kezelhetetlen tehénnek titulálta, akkor határozta el, hogy megszabadul a pluszkilóktól. A kövérség és a test egyébként azért is jutott fontos szerephez a bemutatón, mivel Karafiáth könyvének enyhén szorongós főszereplője az evésbe öli bánatát, miután összebarátkozik a szőrős lábú svéd lánnyal, aki tömni kezdi, hamarosan iszonyú kövérré válik, és kihízza a lakást. A bemutatóra Szilas Rita készített kifejezetten a könyvhöz egy ruhakollekciót: a ruhákon a szereplők elevenedtek meg - a könyv egyébként maga is szépen illusztrált, ami Filó Verának köszönhető.

házikedvenc bemutató-5639
Fotó: Valuska Gábor / Index

A házikedvenc

Az evés és a fogyókúra minden nő számára központi kérdés, ezért gondolta úgy Karafiáth Orsolya, hogy egy könyv témájaként is érdemes vele foglalkozni. A házikedvenc című könyvet egyébként egy kísérletnek szánta, műfajilag a regény és a mese határán evickél. A könyvet még 2009-ben kezdte el írni, hiszen ahogyan nekünk is elmondta, mindig több könyvet ír egyszerre. Először egy musical lett a történetből, amit Macskadémon címmel be is mutattak a Madách Színházban. Majd mesét szeretett volna, „de rájöttem, hogy a gyerekek figyelmét nem tudom lekötni”. A könyvben szereplő Bori néninek a pénzen és udvarlókon kívül csak egy dolog fontos, a látszat. Egy kacsalábon forgó villában él, amelynek tetőtéri manzárdlakása már egy ideje üresen áll, ugyanis az a pletyka járja, hogy aki a belép az ajtaján, már kezdhet is felhagyni az összes reménnyel. Ekkor kerül a képbe Orsi, a szende harmincas, aki macskájával, Rigóval együtt fészkeli be magát a lakásba. A könyvhöz egy fitneszinduló, vagy más néven egy zenés gasztrohorror is készült, amivel múlt héten tele volt az internet. Bár a klipben Karafiáth halálra zabálja magát, szerinte olyan dalt írtak, amire jól lehet tornázni is. A házikedvenc Karafiáth Orsolya hatodik könyve, jövőre egy új verseskötet megjelentetését tervezi.

Fogyinapló és mosogatás

A fogyókúra és a fogyás nem először köszön vissza Karafiáth műveiben, többször foglalkozott már vele, sőt nyilvánosan vezette fogyinaplóját is, amiben egy új módszerrel próbált meg fogyni. Az új módszer nem volt más, mint egy fogyasztószalon méregdrága testkezelése, ám az írónőtől a reklám sem idegen, amiért sokan megszólják, ő azonban nem talál benne semmi kivetnivalót. Nemrégiben például, mint arról mi is hírt adtunk, a magát csak kultúrdémonnak nevező multifunkcionális írónő egy mosogatószer reklámjában szerepelt, bár főzni soha nem szokott, ezáltal mosogatni sem.

„Mindenhez én sem adnám a nevemet, de nekem abszolút belefér, hogy egy mosogatószer-reklámban szerepeljek. Persze nagyon sok negatív kritikát kaptam érte” - mondta el Karafiáth, hozzátéve, hogy a szakma nagy része nem nézi jó szemmel ezeket a szerepléseit. Ő viszont nyíltan vállalja ezt, hiszen sok más szenvedélye mellett például szereplésmániás is. Ma már büszke rá, hogy a szépirodalmi szereplők közül ő kezdte el annak idején a magazinozást is, amikor szerepelt egy női magazin divatrovatában. Ma már, talán az ő hatására is, több író is szívesen szerepel.

Karafiáthnak minden fellépése és bemutatója egy előre megrendezett, színes-szagos performansz. Ráadásul rendkívül szórakoztató, még akkor is, ha mint Karafiáth utólag bevallotta, a könyvbemutató előtt pár perccel úgy kellett őt kirángatni a vécéből, ahol éppen főállásban szorongott. „Örülök, hogy túlvagyok rajta, és leesett a vállamról ez a fél éve tartó teher, amit egy könyv kiadása jelent” – utalt arra, hogy egy írónak sem pusztán henyélés az élet, és ha nem kéne még ezer dologgal foglalkozni az íráson kívül, semmi baja nem lenne

Bulímia és alkoholizmus

A bemutatón Karafiáthtal Kiss Noémi, az Ikeranya című könyv szerzője beszélgetett, kellőképpen szórakoztatóan, miközben Szemenyei János énekelve adott elő részleteket a műből. Kiss szerint Karafiáth új könyve inkább szomorú, Karafiáth szerint azonban rendkívül vicces, ő legalábbis nagyon jól szórakozott írás közben. Természetesen az is kiderült, hogy a könyvben felbukkanó szereplők mindegyike egy kicsit az író maga, nem hiába hívják a főhőst Orsinak. Karafiáth a bemutatón többször is bevallotta Kiss Noéminak, majd később nekünk is, hogy meglehetősen szorongós alkat, sőt azt is mondhatná, hogy a Xanax a legjobb barátja. Ami furcsának tűnhet egy magát ennyire előtérbe helyező, sokat szereplő nőtől. „Miért szorongsz? Menő, sikeres írónő vagy” – mondjuk neki, de ő csak zavartan pislog. „Kösz, hogy ezt mondod”. Tény, hogy „Orsika”, ahogy írótársai nevezik, mostanában mintha kicsit visszafogottabb lenne, de azért botrányt okozni mindenhol tud, akár akaratán kívül is. Legutóbb éppen egy nyugdíjas tanárnő akarta megverni Szegeden, mert nem tetszett neki az írónő meglehetősen sajátos tárlatvezetése. Pedig Karafiáth már a tárlatvezetés elején közölte, hogy késve érkezett Szegedre, a műveket akkor látta először (vagyis szemüveg híján még akkor sem).

Az evés egyébként csak egy, a könyvben bemutatott négy szenvedély közül, a szereplők többsége depressziós, őrült, alkoholista, vagy mindezek együttes keveréke, de van köztük shoppingmániás is. Karafiáth nem rejti véka alá, hogy mind a négy káros tulajdonságban volt már része. Ahogy nekünk is elmondta, átment az evészavar minden fajtáján, volt anorexiás, majd a nemevést elunva inkább bulímiára váltott, utána már csak szimplán kövér volt. Több mint húsz kilót fogyott egy radikális életmódváltással, azóta is vegetariánus. Később azonban az italban keresett menedéket, szép lassan csúszott bele az alkoholizmusba, amire a megoldás a teljes absztinencia volt, négy éve nem iszik egy kortyot sem.

Shopping lédi

„Most éppen a dohányzásról próbálok leszokni, és tudom magamról, hogy vásárlási mániám van, mindent összevásárolok, amire nincs is szükségem. Remélem, egyszer majd ettől is megszabadulok, azt hiszem, most az önismereti utam negyedénél tartok” – mondta el kérdésünkre Karafiáth, akinek egyáltalán nem jelent problémát, hogy kiálljon a nagy közönség elé a gyengeségeivel. „Az anonim alkoholistákkal még kampányoltam is, szerintem nincs ebben semmi szégyellnivaló, fontos, hogy tudják az emberek, hogy ez egy betegség. Az ivás sok ember szemében jópofa dolog, ami elég szomorú, hiszen sokan ebbe belehalnak”.

házikedvenc bemutató-5597
Fotó: Valuska Gábor / Index

A könyv alapötletét, mint azt Karafiáth elmondta, egy alkoholista bácsi adta, aki mindig meg akarta mérgezni az írónő macskáját, sőt, egyenesen kurvának kiáltotta ki, mivel egyik nap három szakállas férfi is meglátogatta a lakásán. Végül kiderült, mind a három Gryllus Vilmos volt, akivel Karafiáth éppen együtt dolgozott.

A házikedvenc bemutatóján feltálalt pillecukor aktot végül persze meg lehetett enni, az ételszobornak természetesen a melle fogyott el legelőbb. Csakúgy, mint a fogyókúránál.