Boldog jubileumot kívánunk Szily Laci apukájának!

2013.11.28. 15:55 Módosítva: 2013.11.28. 16:06

Az idén 75 éves Szily Géza Munkácsy-díjas festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban. A jövő márciusig látható tárlaton 32, javarészt új képet, többségében akvarelleket, valamint egy-két pasztell-, akril- és olajképet állít ki volt kollégánk, a ma már a Cinken ökörködő Szily Laci apukája.

Szily Géza az MTI-nek azt mondta, hogy a kiállítás megpróbál visszatekinteni az egész munkásságára. A korai művei között szerepel fiatalkori önarcképe, amelyet olajjal festett, valamint A halott szobájában című sorozatának olajváltozata. A tolnai születésű festőművész több, helyi kötődésű képe is látható lesz, így a már lebontott tolnai zsinagógát ábrázoló akvarell "emlékrekonstrukció", és a tengelici Csapó-kastélyról készült műve is.

"Nem mondhatom, hogy konceptualista vagy szürrealista vagyok, kialakítottam egy sajátos, összegző festői nyelvet, amely a modern figuratív festészet egészéből merít" - jellemezte stílusát az alkotó.

Az 1938. szeptember 1-én született Szily Géza "1966-ban diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola festő szakán. Azóta állít ki rendszeresen bel- és külföldön. Különböző festészeti műfajokban és anyagokkal dolgozott, majd festett seccót, tervezett gobelint, olajjal és olajtemperával, a 80-as évektől pedig elsősorban akvarellel dolgozik. A Magyar Vízfestők Társaságának elnöke" - írja róla a Tolnaart.hu.

1987 óta tanít a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola rajztanszékén. 2007-ben Munkácsy-díjjal ismerték el munkásságát, 2009-ben megkapta az egri Akvarell Triennále fődíját.