Hetvenezer jelentkező két melóra

2013.12.02. 14:53
A hétvégén Skóciában ért véget az új Star Wars ötállomásos (London, Bristol, Dublin, Manchester, Glasgow) szereplőválogatása. Szerencsére az Index sötét Birodalmának csápjai idei is elérnek, képes beszámolónk következik.

Már távolról, a Clyde folyót átívelő gyaloghídról látszott, hogy keveseknek szegte kedvét a többórás ácsorgás és a skót időjárás, hogy esélyük legyen minden idők legtöbbet tejelő franchise-ának részévé válni. Egy fiú és egy lány főszereplőt keres a JJ Abrams vezette produkció, egyelőre Thomas és Rachel munkaneveken. „Fiatal, gyönyörű, kisportolt és okos” karaktereket keres filmjébe a Disney, amin majd az öreg, hájas, ronda stúdiófejesek fognak a legnagyobbat szakítani.

A lány szerepéről annyi derül ki a stúdió által kiadott felhívásból, hogy dörzsölt, az intergalaktikus viszonyoknak megfelelően vagány, ún. street-smart karaktert hivatott megformálni. 17-18 év körüli, szüleit korán elvesztette, túlélő típus, mindig a következő lépésen jár az esze.

Úgy tűnik, a kétszülős háztartás alapjáraton ritka dolog volt a messzi-messzi galaxisban, ugyanis a férfi főszereplő is apa nélkül, példakép híján nőtt fel, nem rendelkezik túl erős önképpel 19-20 évesen. Ennek ellenére jó fejnek tűnik, hiszen, bátor, amikor kell, és nem veszi túl komolyan az életet, galaktikus YOLO.

Skótként amúgy nem rosszak az ember esélyei szerepelni a Star Warsban. A fiatalabb, szexi varkocsos Obi Want játszó Ewan McGregor mellett szintén skót a főgenya Palpatine szenátor/császár, Ian McDiarmid és a nem túl sokat színészkedő, de annál többet akciózó Ray Park, aki Darth Maulként új trendet indított az energianyaláb-alapú vágóeszközök piacán kétvégű fénykardjával.

Ez volt az utolsó ilyen, teljesen nyitott lehetőség bekerülni a filmbe, az előző Glasgow-i eseményt el kellett napolni az óriási túljelentkezés miatt. Most hétvégén szombaton ezerötszáz, vasárnap ezer jelentkező érkezett.

Ahhoz képest, hogy a ValóVilág hatodik szériájába százezernél is többen jelentkeztek, még kevésnek is tűnhet. Összesen öt szereplőválogatást tartottak a brit szigeteken, a londoni eseményre két nap alatt több, mint tízezren mentek el, az amerikai válogatókkal együtt összesen hatvan-hetvenezer fiú és lány jelent meg személyesen, továbbá online is lehetett videóval pályázni.

Az új helyszín, a Science Center amúgy szerencsés választásnak bizonyult: az óriási ívelt üvegfelület és a 127 méteres kilátótorony látványától Coruscant-külsőn érezheti magát az ember.

A castingot bonyolító iroda előre felhívta a reményteli padawanok figyelmét, hogy a hajnalonként menetrendszerűen érkező extrém hideg és szél miatt biztosan elzavarják a nevetségesen korán érkezőket, még akkor is, ha elszántságukban egy felnyitott tauntaun belében szándékozták tölteni az éjszakát.

Még délelőtt is teljesen jogosnak tűnik az óvintézkedés, didergő anyukák és apukák gőzölgő kávékkal állnak a kordonon kívül, a sorban pedig helyenként komikusan alulöltözött tweenagerek araszolnak a feltételes világhír felé. Jó pár jelentkezőn látszik, hogy már attól teljes extázisban van, hogy a biztos elutasításért állhat sorba, hiszen vagy túl túlkoros, vagy távolról sem kisportolt, de a lényeg, hogy részt vett valamiben, ami Star Wars. Egy Leia hercegnő stílusú ikerkontyot hordó lány arról győzködi a többieket, hogy ő már rég megkapta a szerepet, ezt a pár órát csak a poén kedvéért nyomta le.

Kint a magyar 501-es légió testvérszervezete, a 99th Garrison birodalmi jelmezbe bújt tagjai szórakoztatják a sorban állókat, egy köpcös Tie-fighter pilóta két mezei rohamosztagos társaságában valakinek a szendvicséből lejmol, Boba Fett pedig az övén hordott hangszóróból bömbölteti Figrin D'an és a Modal Nodes örökzöld kocsmaslágerét. Kapóra jön a performansz, mert enélkül egyedül a kordonra ragasztott fecnik fejléceiből jönne rá az ember, hogy a modern kultúrtörténelem legjobban körülrajongott szériájának új darabja készül.

A sajtós annak ellenére hihetetlenül készséges, hogy életében nem hallott még .hu -ra végződő domainnévről, nem engedhetett be a függöny mögé, ahol két-három fotó készült a delikvensekről és egy-két kérdésre kellett válaszolniuk kamera előtt. Az egész procedúra nem tart tovább 10 percnél, és párhuzamosan több stáb dolgozik. A kifelé jövők elmondásai alapján teljesen találomra beszélgettek, az időjárástól az élet értelmén át a kedvenc sorozatokig mindenről. Nagyon valószínű, hogy ebben a körben még nem a jellemvonásokat térképezik fel, pusztán arra kíváncsiak, ki hogyan viselkedik kamera előtt, tud-e artikulálni annyira, hogy 12 parszekkel odébb is tudjon kérni magának egy korsó sört. A válogató nagyon gyorsan, olajozottan folyik, délután három felé az utolsó pár embert is beengedik a tükrökkel és fogasokkal felszerelt felkészülési zónába. Közben a nem mindennapi lehetőséget részegség miatt átalvók ébredezni kezdenek a Twitteren: „Jabbára ittam magam tegnap, asszem kihagyom az SW főszerepet :S”.