Vaszary kiállítás nyílik a budai Várban

2013.12.04. 17:15

Vaszary János tizenöt festményével bővült a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye. A képek érdekessége, hogy magángyűjteményből kerültek a múzeum tulajdonába, és a művészettörténészek előtt eddig teljesen ismeretlenek voltak.

A Nemzeti Galéria gyűjteményébe került adományokat az egykori gyűjtők leányai ajándékozták a múzeumnak. Isseni Iszer Mariann hannoveri otthonában évtizedekig nagy becsben tartotta a szülei által ráhagyományozott alkotásokat. 2013-ban, édesanyja végakaratának megfelelően a Magyar Nemzeti Galériának ajándékozta a muzeális értékű kilenc darab Vaszary János-képet. A másik hat festményt Szilvay Mária adta a múzeumnak, eleget téve műpártoló édesapja, Szilvay Gyula végrendeletében leírtaknak.

A műkincsek adományozása már a 19. században is bevett szokás volt Magyarországon. Széchényi Ferenc 1802-ben ajánlotta fel a nemzet javára gyűjteményét, megteremtve ezzel a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményének alapjait. Festetics Julianna ásványgyűjteménye a későbbi Természettudományi Múzeum, Pyrker János érsek képzőművészeti gyűjteménye a Szépművészeti Múzeum létrehozásához járult hozzá.

A 20. század elején, majd a két világháború között a közadakozás, a művészettámogatás a vagyonos rétegektől elvárt társadalmi magatartás volt, a második világháború után azonban évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy ismét feléledjen a műtárgy-adományozás kultusza.

A Nemzeti Galéria új kiállítása Vaszary János, Frank Frigyes és Róna Klára alkotásaival jeleníti meg azokat a gyűjtőket és donátorokat, akiknek gyűjteményeiből az adományok származnak.