212 millió forintért kelt el Bob Dylan gitárja

2013.12.06. 21:20

Rekordáron, csaknem egymillió dollárért kelt el kelt el Bob Dylan "elhagyott" gitárja az amerikai Christie's aukciósház árverésén pénteken, írja az MTI. A Fender Stratocaster tokjában talált öt, kézzel és géppel írt dalszöveg-töredéket is elárverezik majd, 3-30 ezer dollár (660 ezer-6,5 millió forint) közötti összeget várnak értük.

A Christie's novemberben úgy becsülte: akár félmillió dollárt (110 millió forint) is megadhatnak a gitárért. A távolból licitáló vevő rekordösszeget, 965 ezer dollárt (212 millió forintot) fizetett a hangszerért.

Dylan ezen a gitáron játszott 1965-ben a New York Folk Festivalon. Az volt az első alkalom, hogy profi zenészként elektromos gitáron, hagyományos hangszereken játszó zenészek kíséretében adott elő. A mindössze három dalra szorítkozó fellépés azóta sokak szemében legendássá vált.

A gitár a rock- és folkzenész egyéb relikviáival együtt az általa és együttese által az 1960-as években használt repülőgépen maradt, és a pilóta lánya bocsátotta árverésre őket.