Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Kiállítják a világ legdrágábban elárverezett festményét

2013.12.18. 21:43 Módosítva: 2013.12.18. 21:43

Kiállítják a világ legdrágábban elárverezett festményét, írja az MTI. A kép az ír származású Francis Bacon egy triptichon, amely barátját és művésztársát, Lucian Freudot ábrázolja egy széken ülve, mindkét oldalról és szemből.

A Three Studies of Lucian Freud című alkotás egy New York-i árverésen a vártnál sokkal drágábban, 142,4 millió dollárért kelt el. Forintba átszámolva ez 31,7 milliárd, ami a magyar GDP egy ezreléke, vagyis tízezer magyar éves munkájának az értéke.

A korábbi árverési rekordot Edvard Munch A sikoly című festménye tartotta 120 millió dollárral.

A kép vasárnaptól március 30-ig lesz látható az amerikai Oregon államban lévő Portland művészeti múzeumában. Évtizedek óta ez az első alkalom, hogy a nyilvánosság számára is megtekinthető a műalkotás.

A novemberi aukciót követően a kép új tulajdonosa nem fedte el kilétét, ám Bruce Guenther, a portlandi múzeum kurátora kiderítette, ki az – de csak annyit árult el róla, hogy az Egyesült Államok nyugati partján él –, és meggyőzte arról, hogy adja kölcsön az intézménynek.

Korábban a The New York Post című lapban arról szóló hírek jelentek meg, hogy a festményt a katari uralkodó testvére, a műkincspiac legbefolyásosabb személyiségének tartott al-Majassza bin Hamad ász-Száni vásárolta meg.

15%
5499 Ft
4675 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft