Hol bulizzunk szenteste?

2013.12.21. 17:37
Mit tegyünk, ha még a karácsonyi matiné sem köti le a figyelmünket? És mihez kezdjünk egyáltalán az ötnapos téli vakáció során, amikor még a Reszkessetek betörőket sem adja a tévé? Ünnepi gengszterreppel, angliai prostikkal, karácsonyi farsanggal és manókkal is megülhetjük a szeretet és lelki megbékélés ünnepét. Az Index ünnepi programajánlóját olvashatják.

Bemelegítés ünnepi gengszterreppel (szombat)

Bár a hétvége ezúttal csak szombaton kezdődik, a keddi szenteste még tűnhet olyan távolinak, hogy ez az éjszaka is szórakozással teljen. Ezen a napon startol például a hatodik Télköszöntő Fesztivál Újbudán. Lesz kézműves műhely, gyerektáncház, Karácsonyi csillag című előadását mutatja be a Ziránó bábszínház, és koncertet ad a Muzsikás együttes is. Szombat, 10 órától, Fővárosi Művelődési Ház (Budapest, Fehérvári út 47.)

Karácsonyi házibulival kedveskedik a Hangmás zenekar is, amely során ízelítőt adnak az MR2 Akusztik című műsorához készült dalaikból, lesznek még feldolgozások, ritkán játszott számok és klippremier is. Fellép még a Gustave Tiger és a Hol van ilyenkor a rendőrség? nevű alkalmi formáció is. Szombat, 20:00, Gozsdu Manó Klub (Budapest, Király utca 13.)

Ezzel egy időben Péterfy Bori és zenekara, a Love Band tart Karácsonyi Farsangot. "Öltözz be / vagy ne!" – írják. Az előzenekar a Konyha lesz. Szombat, 20:00, Barba Negra Music Club (Budapest, Prielle Kornélia utca 4.)

Természetesen nem telhet el az az este sem tematikus, karácsonyi bulik nélkül: a szeretet ünnepére hangolódhatunk például a szeretetdrog által inspirált zenékkel a Syrup acid-partiján, gengszterrappel a beszédes nevű Robbing for Crack buliján, és angolszász gitárpoppal is a Negatív Szakállak estjén.

És a fa megvan már? (vasárnap, hétfő)

Ha még nincs, akkor az legyen az első dolgunk, de ha már túl vagyunk rajta, miért is ne hallgatnánk meg az angliai Tiger Lillies koncertjét?! A triót gyakran emlegetik a szigetország legőrültebb zenekaraként, amely kurvákról, drogosokról, zsebesekről és egyéb bohémekről szóló dalaival egyszerre jeleníti meg a dickensi Anglia sötét hangulatát, valamint a viktoriánus kori Britannia romlottságát. Vasárnap, 20:00, A38 (Budapest, Petőfi híd, budai hídfő)

Sajnos idén egyik kereskedelmi csatorna sem tűzi műsorára a Reszkessetek betörőket, ha azonban nem bírnánk ki az ünnepet Macaulay Culkin nélkül, akkor Anna, Fruzsi és Lili Reszkessetek Betörők Partiján újranézhetjük a karácsonyi klasszikust. Előtte a három lány segít feltuningolni a majdani ajándékbontáshoz felvett pulóveredet. A workshop és a film után csörögni is lehet majd. Vasárnap, 18:00, Kuplung (Budapest, Király utca 46.)

Az ünnep alkalmából Aranyvasárnapi Gyermekmegőrzővel kedveskedik a Müszi a szülők számára, hogy az utolsó ajándékok megvásárlására is jusson idő. A Müszi ráadásul december 21-től 29-ig, az ünnepek alatt is nyitva tart majd. Nyitás minden nap délután kettőkor. Vasárnap, Müszi (Budapest, Blaha Lujza tér 1.)

Zenés, gitárral együtt éneklős Manókarácsonyi Ünnepség várja hétfő délelőtt a családokat, mindenekelőtt a gyerekeket, a Manóbirodalom Készségfejlesztő Játszóház. A műsor után kézműves kuckó, aprósütemény és gőzölgő tea várja a kicsiket. Hétfő, 10:00 – 11:30, Manóbirodalom Készségfejlesztő Játszóház (Budapest, Csiki hegyek utca 2.)

A nemek közti egyenlőtlenség ellen tiltakozva akár a Vostock Télanyóünnepet is felkereshetjük, hiszen a Tudósok és a Wattican Punk Ballet játszik majd az egykori Metro klub helyén. Ha esetleg el lennénk maradva az ajándékvásárlással, az "agydöngölő katarziskoncertek" után kedvezményes áron vásárolhatjuk meg a Tudósok könyvét és cédéit. Hétfő, 21:00, RoHAM Bar (Budapest, Dohány utca 22-24.)

Hol dolgozzuk le az ünnepi lakomát? (kedd, szerda, csütörtök)

Bizony, a karácsony egyúttal a brutális eszem-iszomok ideje is. Hogy emésztőrendszerünknek könnyebb legyen feldolgoznia a sokkos terhelést, bevetődhetünk a tévé elé, megnézni mondjuk a 101 kiskutyát, de egészségügyi jelleggel elsétálhatunk az éjféli misére, vagy akár a Mikába is, ahol a Puszi zenekar játszik majd. Ha valaki esetleg nem találná elegendőnek az ünnepek során begyűjtött puszimennyiséget, itt biztosan kompenzálhatja a lemaradását. Kedd, 23:00, Mika Tivadar Mulató (Budapest, Kazinczy utca 47.)

A szentestét akár a Gozsdu udvar Dob utcai kijáratánál, a Lámpásban is tölthetjük, ahol a Tilos rádiós DJ AdamSalman pörgeti a lemezeket a bulizva karácsonyozók számára. Kedd, 21:00, Lámpás (Budapest, Dob utca 15.)

Karácsony napján az Európa Kiadó, a Trabant, valamint a Balaton zenekarokból, illetve Cseh Tamás mellől ismert Másik János ad ünnepi koncertet. A zenész egy szál gitárral lép majd fel a Király utcai Pop bárban. Szerda, 20:00, POP Bár (Budapest, Király utca 11.)

Új fejezet kezdődött a jelenlegi elsőszámú magyar elektropop-formáció, a Polar Dear életében, hiszen a duóból távozott Lechner Márk, így Borsos Oleg énekes egyszemélyes projektként viszi tovább a produkciót. A Polar Dear most mutatta be legújabb, I've Got You című dalához készült klipjét, csütörtöki koncertjén pedig Bakonyi Krisztiánnal egészül ki a színpdaon. Fellép még Sonya, a fiatal énekes-dalszerzőnő, továbbá dj-szettel készül a Magas Élet. Csütörtök, 20:00, A38 Hajó (Budapest, Petőfi híd, budai hídfő)

"Karácsonyi zabálás után legjobban a táncolás fogyaszt, ezért ezen az estén csak 999bpm-es stomperek fognak szólni a 60-as meg a 70-es évekből" – írja Stomper Thursday nevű bulijáról a Past Perfect. A korán érkezőknek ajándék is jár! Csütörtök, 21:30, Beat on the Brat (Budapest, Nyár utca 20.)