Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Schiff András nem teszi be a lábát az országba

2013.12.23. 14:01

Magyarországon "enyhén szólva nem mennek jól a dolgok" - nyilakozta Schiff András zongoraművész, akivel 60. születésnapja alkalmából készített interjút a BBC. A Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művészt nemcsak a kormány aggasztja, hanem az is, hogy Magyarországon "nagyon kevés a civil kurázsi, az emberek félnek attól, hogy felemeljék szavukat", írja az MTI.

Schiff beszélt Horthy Miklós budapesti szobrának avatásáról is. Szerinte Horthy nem államférfi volt, hanem zsidóellenes törvényekért felelős háborús bűnös, aki végignézte félmillió zsidó deportálását a náci haláltáborokba.

Arra a kérdésre, hogy miért Londonban és nem Magyarországon tartotta a 60. születésnapja alkalmából rendezett koncertjét, kijelentette: még magánszemélyként sem teszi be a lábát Magyarországra.

Azt is elmondta, hogy megfenyegették, hogy ha visszatér Magyarországra, mindkét kezét levágják. "Nem akarok fizikai és mentális támadásokat megkockáztatni". Hozzátette, hogy "névtelen emberek az interneten" fenyegették és nem a keserűség vagy a gyűlölet beszél belőle, inkább az aggodalom.

Schiff Andrást 60. születésnapján a nemzetközi zenei élet egyik legrangosabb elismerésével, a 200 éve alapított londoni Királyi Filharmóniai Társaság (RPS) Aranymedáljával tüntették ki a Wigmore Hallban. Ezzel olyan kiemelkedő muzsikusok közé került, mint Simon Rattle, Janet Baker, Daniel Barenboim, Micuko Ucsida, Thomas Quasthoff, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Alfred Brendel, Plácido Domingo, Pierre Boulez és Claudio Abbado.

Nem ez az első olyan interjú, amiben Schiff kemény szavakkal illeti Magyarországot, és kilátásba helyezi, hogy nem tér haza. Tavaly nyáron a 168 órának nyilatkozta, hogy addig nem tér haza, míg "Magyarország a tévútról, amelyre lépett, vissza nem talál az európai útra."