Előszilveszteri szipuzás

2013.12.27. 18:14
Szánkózni már nem fogunk idén, de még az újévköszöntő őrület előtt is bátran eleresztheti a haját: 2013 utolsó hétvégéjére jut rúdtánc, csavargórock, italodiszkó, sátrazás és ingyen tetoválás is. Csak nehogy úgy ébredjen, hogy másnap valami olyan köszön vissza a bőrén, amit egyébként nem szeretett volna magán látni! Az Index hétvégi programajánlóját olvashatják – idén vélhetően utoljára.

Mi történik az Üllői úton? (péntek)

"Szuper dolog karácsonykor egész álló nap a kanapé, étkezőasztal, hűtőszekrény hármasa között ingázni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy harmadnapra azért besokall az ember" – olvashatjuk a Fogasház Soul Cure nevű bulijáról, melynek sztráfellépője Liam Large lesz, aki az ötvenes-hatvanas évek R&B és rockabilly lemezeinek egyik legjelentősebb gyűjtője, és a hasonló zenékre szakosodott Jukebox Jam bulisorozat, illetve lemezkiadó vezetője. A brit Large régi zenegépekből vadássza le kedvenc zenéit, ezek közül válogat majd. Péntek, 22:00, Fogasház (Budapest, Akácfa utca 51.)

Az év utolsó hétvégéje természetesen számos előszilveszteri bulit tartogat. Ezek egyik legkülönlegesebbike az Ipari Szakadárok estje a Dob utcai Lokálban, ahol a már megszokott nyolcvanas évek tánczenéi mellett ezúttal az éra dream- és synthwave, valamint az olasz újhullám és italodiszkó opuszai is felcsendülnek majd. Péntek, 21:00, Lokál (Budapest, Dob utca 18.)

25. születésnapját ünnepli az Üllői Úti Fuck zenekar. A csapat ígéretei szerint az ünnepi műsor hosszú lesz, régi és új számokat egyaránt elővesznek, saját kedvenceket és slágereket is játszanak majd – tehát bizonyára felcsendül az együttes Mennyország Touristja, az Esküvő is. Péntek, 21:00, Muzikum Klub & Bisztró (Budapest, Múzeum utca 7.)

Távolba szakadt lemezlovasait látja vendégül a Gumipop a Beat on the Bratben. Az egykori kollektíva tagjainak közel fele kezdett új életet Nyugat-Európában, karácsonyi hazalátogatásukat viszont egy közös bulival koronázzák meg. A parti neve stílszerűen Dissidents. Péntek, 21:30, Beat on the Brat (Budapest, Nyár utca 20.)

Születésnapját ünnepli a Bounce is, mégpedig a harmadikat. A bulisorozat 2010-es megalakulása óta fogalakozik a városi elektronikus zene legújabb mutációival, a house mellett tehát lesz például hip-hop, uk garage és bass is. Péntek, 23:00, Toldi klub (Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Sátrazni is lehet majd? (szombat)

Utolsó koncertjét adja az Első Emelet az Arénában. A zenekar bő két és fél órát játszik majd, vendégeskedik és reppel Geszti Péter. A búcsúkoncert előtt pár héttel megjelent egy az együttes 30 évét feldolgozó kötet is "A film forog tovább" címmel. Szombat, 20:00, Papp László Sportaréna (Budapest, Stefánia út 2.)

A téli vakáció egyetlen zenei fesztiváljaként hirdeti magát az Indoor fesztivál. Bár egyelőre enyhe telünk van, a sátrazást azért nem javasolnánk. A koncerteket viszont igen: fellép például a Quimby, a Bikini, a Republic, az Emil.Rulez, az Anima Sound System, és persze sokan mások. Szombattól hétfőig, Hungexpo (Budapest, Albertirsai út 10.)

Utolsó alkalommal áll színpadra a csavargórockot az indie folkkal vegyítő Fran Palermo is. A koncertélményt vizuálok gazdagítják majd, az előzenekar pedig a Fran Palermo egyik sideprojektjének is tekinthető Rustic Shades  lesz. Szombat, 20:00, Kuplung (Budapest, Király utca 46.)

Ám nem telhet el szombat éjszaka táncos rendezvények nélkül sem: posztkarácsonyi hangulattal csábítanak a Decentralizált Pálmafák, illetve az Ankert éppen ügyeletes lemezlovasai, akik között ott lesz többek közt SP is, a Ropi a Központ közönségét szórakoztatja, a Nyár utcai parkolóházban pedig a New Meat és a Popméter tart közös bulit.

Ingyen tetoválás és szipuzás (vasárnap)

Először mutatkozik be Budán a Kézi-Chopinból (is) ismert Legát Tibor új zenekara, a Sweet Jane. A koncert érdekessége, hogy ez lesz az együttes első albumának felvétele, de levetítik az Őz Zsolt-emlékkoncerten készült filmet, illetve Legát Tibor két kisfilmjét is. Sőt, Legát felolvas majd az Elvis Evangéliuma című új regényéből is. A tetthely a legmagasabban fekvő egykori underground helyszín, a svábhegyi Jókai Klub lesz. Vasárnap, 19:00, Jókai Klub (Budapest, Hollós út 5.)

A Rájátszás 2011-ben mutatkozott be először a Margó Irodalmi Fesztiválon. A népszerű projekt lényege: zenészek a költők ellen és viszont. Az évzáró koncerten egy komolyabb, az irodalmat és a látványt a középpontba helyező programra számíthatunk, fellép Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kardos-Horváth János, Kollár-Klemencz László, Másik János, Sárközy Zoltán, Jancsovics Máté és Takáts Eszter. Vasárnap, 20:00, Trafó (Liliom utca 41.)

Jó estéjük lesz a punkoknak is, hiszen az új Rohamban játszanak majd a Lopunk, a Timur Lenk és a Létrák zenekarok, a Beat on the Bratben pedig a Past Perfect megbízott újságírói válogatnak a műfaj himnuszai közül. "Az iskolát otthagytad, nincs munkád, az egész város szürke, és teljesen egyértelmű, hogy nincs jövő? Végre egy táncest Budapesten, ahol a hozzád hasonlók, a társadalom számkivetettjei gyűlhetnek össze közös szipuzásra!" – írják a szervezők.

Ingyenes tetoválással csalogatja a látogatókat a Tetoválók Éjszakája – persze ehhez előbb nyernünk kell. A helyszínen természetesen dübörög majd a rockzene, fellép Deák Bill, a Subscribe és a Supernem is, de lesz még lehetőség piercingek berakására, nézhetünk szexi rúdtáncbemutatókat, őrült hajkoronákat és persze testfestést is. Vasárnap, 16:00, Dürlin és Dürer Kert (Budapest, Ajtósi Dürer sor)