Elhunyt Helyey László

2014.01.03. 11:46 Módosítva: 2014.01.03. 13:50

Életének 66. évében, pénteken meghalt Helyey László Jászai Mari-díjas színművész. Az Újszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Dörner György, az Újszínház igazgatója az Indexnek elmondta, hogy tudomása szerint az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, hogy mi támadta meg a színész tüdejét. Mint mondta, „ma reggel történt a haláleset, egyelőre nem sok információm van, de részletes tájékoztatást ígértek a János kórháztól, amint azt megkapom, közölni fogom a sajtóval”.

Helyey november közepén Molnár Ferenc Üvegcipő című darabjának soproni próbáján lett rosszul, légszomja lett, és elesett. Kórházba szállították, ahol kiderült, hogy tüdőembóliája van. Ekkor a lapoknak úgy nyilatkozott, hogy május óta voltak egészségügyi problémái, átesett több antibiotikumos kezelésen, és allergiás tüdőgyulladással is kezelték. Nem javult az állapota, sőt, az orvosok sokáig nem is tudták, mi a baja, ennek ellenére a színész nem vesztette el humorérzékét, szeretett volna minél előbb meggyógyulni és sétára indulni. A színészt már korábban előjegyezték egy minden eddiginél részletesebb CT-vizsgálatra is, viszont olyan hosszú volt a várólista, hogy nem lehetett tudni, mikor kerülhet sorra.

Dr, Losonczy György, a János kórház területén működő SOTE Pulmonológiai Klinika vezetője az Indexnek elmondta, hogy Helyey Lászlónak ismeretlen eredetű tüdőgyulladása volt.  "Az intenzív osztályon részletes kivizsgáláson esett túl, eszerint egy ritka tüdőfibrózisban szenvedett, aminek az eredetét nem sikerült kideríteni, de nem fertőzés okozta". Tüdőfibrózis esetén a szerv saját szövetállománya elpusztul, és a helyét érszegény, zsugorodásra hajlamos kötőszövet veszi át. A tüdő vitálkapacitása (maximális belégzés és kilégzés térfogatának különbsége) erősen lecsökken.

Helyey László
Helyey László
Fotó: Sándor Katalin

Színházi sikerek

Helyey László 1948. május 21-én született Újpesten. 1975-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1978-tól a Nemzeti Színház művésze, majd 1982-ben a Katona József Színház alapító tagja volt. 1984-től ismét a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatában játszott, 1986-ban pedig a Pécsi Nemzeti Színházban folytatta színészi pályáját.

1987-től a szolnoki Szigligeti Színházban lépett fel, 1989-ben újra a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1992-től a Budapesti Kamaraszínház művésze. Utolsó éveiben az Újszínházban játszott, betegsége idején Dörner György helyettesítette őt az Országjáró Mátyás király főszerepében.

Karakterszínészként komikus és komoly hangvételű színművekben egyaránt játszott, legismertebb szerepei között volt Pozzo (Beckett: Godot-ra várva), Cyrano de Bergerac (Rostand) és Lvov doktor (Csehov: Ivanov). 1976-ban megkapta a veszprémi tévétalálkozó színészi fődiját, 90-ben MSZOSZ-díjjal, 91-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 2012-ben a Gyulai Várszínház Havasi István-díjat adott neki.

Mátyás, Depardieu és Donald Sutherland hangja

Helyey László az ötven filmes és száz színpadi szerepe mellett közönségkedvenc szinkronhangnak számított. Az ő összetéveszthetetlen hangján szólalt meg Mátyás király és a Mátyás, az igazságos című magyar animációs sorozat összes többi szereplője:

De Gérard Depardieu, Donald Sutherland és Morgan Freeman legjobb filmjeiben is ő szinkronizálta a főszereplőket.

Filmszerepek

Helyey László már főiskolásként filmezni kezdett: Köcsög Pistát játszotta A törökfejes kopjában, szatirikus szerepet alakított a Bástyasétány '74-ben. Az Akli Miklós című Mikszáth-adaptációban Ferenc császár volt, majd Csáky gróf az Érzékeny búcsú a fejedelemtől című filmben. Szerepelt a Hajnali háztetők (1986), a Szamba (1995) és a Honfoglalás (1996) című filmekben.

Mátyás képregények

Helyey a hazai képregényes életben is aktívan résztvett a 2000-es évek végén. A Reneszánsz Programiroda, a Hungarofest és a Film.hu Reneszánsz Év - 2008 programsorozata keretében megrendezett Mátyás, a király képregénypályázat zsűritagja volt, és a Holdudvarban Réz Andrással is beszélgetett a korábbi évtizedekben itthon elég mostohán kezelt műfajról.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport