Gyurcsány és a démonok

2014.01.17. 18:47
Van aki a saját démonjaival, más marcona pankrátorokkal küzd meg, de olyan is akad, aki egyenesen a négy gombafejűvel vagy magával Gyurcsány Ferenccel száll szembe a hétvégén. Nekünk azonban csak szórakoznunk kell ismét! Az Index programajánlója segít!

Csepel, nyomor, bőrduda (péntek)

Az ismeretlen személyazonosságú, arcát aranymaszkkal elfedő Claptone az őt övező legenda szerint sok generációval ezelőtt madárszerű lényként emelkedett ki az erdő sötétjéből. A titokzatos, fényárban úszó alak hosszúcsőrű maszkot viselve jött elő, azóta pedig tömegeket babonáz meg zenéjével. A jelenleg Berlinben székelő szörnyeteg ezúttal Budapesten kuruzsol titokzatos deep house-ával. Péntek, 22:00, Ötkert (Budapest, Zrínyi utca 4.)

Parti Nagy Lajos 2011 áprilisában kezdte el írni a Magyar meséket, amelyek a mai napig olvashatóak az ÉS Páratlan oldalán. A népmesék nyelvét és bizonyos elemeit imitáló álmeséket Kari Györgyi, a melankólia dívájaként emlegetett színésznő adja elő. Bőrdudán és furulyákon közreműködik Szokolay Dongó Balázs, a huszár szerepében Vati Tamás táncol. Péntek, 21:30, Kontra Klub (Budapest, Liliom utca 41.)

Az évösszegző zenei listák végső lezárásaként a Recorder magazin újságírói egy egész éjszakát szentelnek 2013 könnyűzenei termésének. A szerzői gárda a hátrahagyott esztendő legjobb dalaival tölti meg az estét. Nagyon szerették például Kanye West, a Daft Punk és az Arcade Fire tavalyi lemezeit. Sőt, az összesített listájuk élén végző kaliforniai Foxygen énekes-gitárosa, Jonathan Rado levélben üdvözölte a magazint, amelyben azt is felfedte, hogy bár ő még sosem járt hazánkban, nagyszülei '56-ban emigráltak Budapestről, és a tágabb családja még mindig itt él. Péntek, 21:30, Beat on the Brat (Budapest, Nyár utca 20.)

Gitárok zajától lesz hangos a Mikszáth téri Trafik klub, ahol nyomorról, pánikról, dühről és szerelemről dalol a Demjén Hirst, démonoktól való szorongásának ad hangot a Tumo, a csepeli gyárkémények árnyékából játszik szörfpunkot a Wormkids, a Gustave Tiger pedig elfeledett civilizációk romjaira tűzi ki a katedrálispunk zászlaját. Péntek, 20:00, Trafik klub (Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2.)

További táncot ígér még a berlini producer, dj és kiadótulajdonos, Phonique a Gerbeaud kávézóban, Tom Select havas-fenyős bulija Betával a Toldiban, valamint Laura Lackey jazz-swing estje a Gólyában.

Vér és szilánkok a Blahán  (szombat)

Jövő hét szerdán ünnepelné hetvenegyedik születésnapját Cseh Tamás, ennek apropóján emlékeznek rá Kőbányán. A rendezvényen nem hivatásos zenészek adják elő az öt éve elhunyt énekes-dalszerző dalait, illetve "Cseh Tamás a rajztanár" címmel kiállítás is nyílik az egykori Üllői úti általános iskola diákjainak rajzaiból, akiket Cseh Tamás tanított. A gálaest után az egykori alkotótárs, Másik János koncertezik majd. Szombat, 14:00, Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ (Budapest, Szent László tér 7.)

A pankráció Japánban sport, Mexikóban hagyomány, Amerikában szórakoztatás, Magyarországon pedig lehetőség – vallja a Hungarian Championship Wrestling. Idei első, Áttörés nevű gálájukon a hazai versenyzők mellet lesznek lengyel, orosz és amerikai pankrátorok, illetve vendégként közreműködik Awful Dog, a rapper is. Várhatóan ezúttal is törnek majd székek és asztalok, valamint szilánkokra és némi vérre is számíthatunk. Szombat, 16:00 – 20:00,  KSI Jégszínház (Budapest, Budapest, Istvánmezei út 3-5.)

A kortárs elektronika legizgalmasabb előadóit igyekszik hazánkba juttatni a Trafó Electrify elnevezésű sorozata. A széria harmadik fordulóján fellép a finn Mika Vainio, aki analóg torzító eszközökön kutatja az avantgárd elektronika mélységeit, és az amerikai, technoid zajokkal hipnotizáló Pete Swanson, míg hazai oldalról a 12z trió és a Kanagawa frontemberével, Birtalan Áronnal kiegészült SILF duó támogatja az estét. Szombat, 21:00, Trafó (Budapest, Liliom utca 41.)

Valóságos eseményszámba mennek a Népi Papa és a Haverok alkalmi koncertjei. Csaknem egy teljes év után, teljes felállással, Budapesten újra színpadra áll a klarinéttal kísért homoszexuális posztpunk zenekar. A fellépés során az is kiderül majd, mi volt a közös Deák Ferencben és gróf Teleki Pálban, sőt, a rutinnak megfelelően Gyurcsány Ferenc sem ússza meg könnyedén! Szombat, 21:00, Kuplung (Budapest, Király utca 46.)

Akusztikus felállásban adja elő saját dalait és kedvenc számait a Blahalouisiana zenekar énekesnője, Schoblocher Barbara és basszusgitárosa, Jancsó Gábor. A székesfehérvári zenekar könnyed dalaival nemcsak a Petőfi rádió, hanem a pecsás Morcheeba-koncert közönségét is meghódította. Ezúttal a DOB3-at fogja. Szombat, 20:00 – 23:00, DOB3 (Budapest, Dob utca 3.)

A szombat esti lázról a GMK Beatles vs. Arctic Monkeys bulija, a Gólya pszichedelikus Sci-fi Dzsungel Partyja, valamint a Psycho Galore és a Kontraszelektor közös, gitárzenés tivornyája gondoskodik majd.

Szomorú vasárnap

Régi hiánya Budapest belvárosának egy állandó bolhapiac, vallja a Nagy Budapesti Kultúrzsibi Garázsvásár, amely ezt az űrt igyekszik kitölteni. Az Erzsébet tér átalakításai miatt a retróbazár ideiglenesen a Blaha Lujza tértől nem messze, az Osvát utca hét szám alatti parkolóházba költözik, ahol délelőtt tíztől este hatig lehet majd kincsekre vadászni.

Ezen túl nem sok izgalmas programot tartogat a vasárnap. Délután megnézhetjük a Mindörökké Batmant a Viasaton, vagy este az Egy gésa emlékiratait a magyar egyesen. Nyolctól az RTL Klub a Taxi 4-et adja majd, ezzel egyidőben pedig a Múmia harmadik része, a Sárkánycsászár sírja fut majd a TV2-n. Hirtelen nem is tudja az ember, melyik ujjába harapjon.