Meghalt Ferrari Violetta

2014.01.24. 13:29

Életének 84. évében csütörtökön elhunyt Ferrari Violetta, az ötvenes évek egyik legnépszerűbb hazai színésznője - tudatta évfolyamtársa, Gordon Zsuzsa színésznő az MTI-vel.

A Jászai Mari-díjas színésznő 1930. április 25-én Hódmezővásárhelyen született, pályáját hatévesen kezdte a Pesti Színházban mint gyermekszínész. 1949-ben a Madách Színház ösztöndíjasaként végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1950 és 1956 között a Nemzeti Színház tagja volt, ahol klasszikus és kortárs drámák vezető szerepeit játszotta.

1950-től filmezett is, vidám fiatal lányokat alakított a Dalolva szép az élet (1950), a Civil a pályán (1951) című filmvígjátékokban, szemüveges egyetemi tanárnőt a 2x2 néha 5-ben (1954), Szendrey Júliát a Feltámadott a tengerben (1953), jó házból való úrilányt a Gázolásban (1955).

Gázolás - Ferrari Violetta 1955
Gázolás - Ferrari Violetta 1955

Népszerű volt, kortársai számára az emancipált nő szimbóluma, elhalmozták szerepekkel, 28 évesen, 1956-ban mégis elhagyta az országot. Először Bécsben, majd Nyugat-Németországban élt, ahol másodszor is színészi egzisztenciát teremtett. Pillanatok alatt megtanult németül, és musicalsztár lett az NSZK-ban.

Négyszázötvenszer játszotta az Irma, te édes címszerepét, majd a Kabaréban Sallyként kápráztatta el a közönséget. Prózai szerepei közül kint a lejelentősebb G.B. Shaw Caesar és Kleopátra című drámájának női címszerepe volt. Országot és nyelvet cserélt, sikerült másodszor is színészi egzisztenciát teremtenie, méghozzá külső segítség nélkül. Ferrari Violetta az egyetlen magyar színésznő, aki az elmúlt évtizedekben külföldön igazi karriert futott be.

A rendszerváltás után többször hazalátogatott, aztán 1997-ben végleg hazaköltözött Magyarországra. "Nyolcvanötben hagytam ott a világot jelentő deszkákat. Nagyon elfáradtam. Súlyos pánikbeteg lettem, pihennem kellett. Naiv voltam mikor hazajöttem, azt hittem, minden úgy lesz, mint régen, de az emberek nagyon megváltoztak" - nyilatkozta a 168 órának. Temetéséről később intézkednek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport