Robert Capa színes képeiből nyílik kiállítás

2014.01.29. 15:08

Bár Capa kapcsán a legtöbbünk a művész fekete-fehér fotóira asszociál, a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ új kiállítása ezúttal a fényképész színes felvételei közül válogat majd. A "Capa színesben" nevű tárlat lesz az első olyan kiállítás, amelyik a fotós színes képeit mutatja majd be, írja a Huffington Post.

capa in color
Fotó: Robert Capa / ICP - Press Release

Robert Capa – akinek végzete volt, hogy a lehető legközelebb kerüljön fényképei alanyaihoz – nem csupán a normandiai partraszállásnál, a sztálingrádi ütközetnél vagy épp az indokínai háborúnál volt jelen, hanem korának békés perceiben is szívesen kattintott. A magyar származású fotós és haditudósító ikonikus képei a 20. század történetének talán legemberibb arcát örökítik tovább.

A fotós ott volt például, amikor Pablo Picasso a francia riviérán, a Földközi-tengerben fürdette Claude nevű kisfiát , amikor Ava Gardner a Mezítlábas grófnő forgatásán a száját rúzsozta az olaszországi Tivoliban, vagy amikor az Afrikai kincseinek két főszereplője, Humphrey Bogart és Jennifer Jones nevetgélve pihen a felvételek alatt.

Több mint 125 ezidáig sosem látott és sosem publikált képet mutat majd be a tárlat. Cynthia Young, a kiállítás kurátora szerint legalább négyezer dokumentum van a Fotográfiai Központ birtokában. "Állandóan két fényképező lógott a nyakában, olykor akár három is" – árulta el Young a világhírű fotósról.

A színes felvételek zöme a harmincas, negyvenes és ötvenes években készült, témái pedig többnyire a háború, a divat, a popkultúra és a különféle emberek portrészerű ábrázolása. "Nem volt portréfotósként ismert, a képei azonban elképesztőek" – mondja a kurátor Capáról, illetve a tárlat anyagáról. A színes fényképek magyarázata egyszerű: a magazinok többet fizettek neki ezekért a képekért, mint a fekete-fehérekért, drágábban tudta őket eladni.

A Budapesten Friedmann Endre néven született fotós tavaly októberben ünnepelte volna századik születésnapját, a centenárium szerte a világon jelentőségteljes esmény. A "Capa színesben" című kiállítás január 31-től május 4-ig lesz látható New Yorkban, a Nemzetközi Fotográfiai Központban – aztán valószínűleg továbbvándorol majd.

További színes Capa-képekért kattintson tovább a kiállítás ajánlójára az ICP oldalán!