Bemutatták az amerikai külügyminisztériumban a kalocsai holokauszt-túlélőkről készült filmet

2014.01.30. 23:09
Az Egyszer volt című film főszereplője egy kalocsai középiskolai tanárnő, Magóné Tóth Gyöngyi, aki helytörténeti kutatásai során elhatározta, hogy felkutatja a világban a holokauszt kalocsai túlélőit.

 A Kalocsáról a háború utáni évtizedekben az utolsó emberig eltűnt zsidóság történetét a tanárnő megosztotta tanítványaival, könyvet is írt róla, közösségi tevékenysége részeként pedig a város polgármestere és a kalocsai érsek közreműködésével emléknapot szervezett, amelyre meghívta azokat, akik a vészkorszak idején megmenekültek a pusztulástól. A sokéves kutatás során került elő Kálmán Gábor, aki maga is az üldöztetés kalocsai túlélője. Kettejük együttműködéséből született a dokumentumfilm, amelyet a washingtoni külügyminisztérium mellett egyidejűleg a budapesti amerikai nagykövetségen is levetítettek.

A filmbemutatót Washingtonban Michael G. Kozak, az amerikai külügyminisztérium demokráciáért, emberi jogokért és munkaügyekért felelős irodájának vezetője nyitotta meg, a vetítést követő beszélgetést Ira N. Forman, az antiszemitizmus elleni harc megfigyelésének különmegbízottja moderálta. A budapesti nagykövetségen a nézők között jelen volt M. André Goodfriend ügyvivő. A dokumentumfilm főszereplője amerikai nézők kérdéseire válaszolva egyebek között elmondta, hogy Magyarországon az iskolák 8. és 12. osztályának tanrendjében szerepel a holokauszt-oktatás és hogy noha az Egyszer voltot egyelőre csak az gimnáziumában használják fel ehhez, de reményét fejezte ki, hogy a dokumentumfilm más középiskolákba is eljut.

Kálmán Gábor a holokausztot 10 évesen élte meg Kalocsán, ezért a film elkészítéséhez, mivel az az ő életéről is szólt, nem kellett különösebb előtanulmányokat folytatni. Érzelmileg felkavarta, amikor visszatért a városba forgatni, e a filmet nem holokauszt-filmnek tartja, hanem az emberi jogokról szólónak.