Megtalálták az elrabolt Stradivarit

2014.02.07. 08:25

Megtalálták azt a 300 éves Stradivari hegedűt, amit múlt héten raboltak el Frank Almond, a Milwaukee Szimfonikus Zenekar koncertmesterétől. A férfit az elkövetők kábítópisztollyal támadták meg, miután távozott a Wisconsin Lutheran College-beli fellépéséről. 

A nyomozók egy 36 és egy 41 éves férfit, illetve egy 32 éves nőt gyanúsítanak a több millió dollárt érő hegedű elrablásával - írja az MTI. A hatóságok értetlenül álltak az eset előtt, mivel egy ilyen különleges hangszert szinte lehetetlen eladni, és egy tolvaj számára nem értékes, csupán egy gyűjtő tudja értékelni.

A gyanúsítottakat hétfőn vették őrizetbe. Az, hogy vádat emelnek-e ellenük, még a héten kiderül. Szerda este az egyik gyanúsított elmondta a nyomozóknak, hogy a város keleti részének egyik lakóházában megtalálják a hangszert. A Stradivarit meg is találták, és már a milwaukee-i rendőrségen van.

Almond kölcsönhangszerként használta a zenei világban Lipinski-Stradivariként emlegetett hegedűt. A nagyjából 5 millió dollárt (1,1 milliárd forint) érő hegedű jelenlegi tulajdonosának kilétét nem hozták nyilvánosságra. A Lipinski-Stradivari egyike azon nagyjából 600, még fennmaradt hangszernek, amelyet az olasz Antonio Stradivari készített. A BBC szerint egy hasonló Stradivari-hegedű 2,3 millió dollárért cserélt gazdát egy tavaly decemberi árverésen.