no

Fölélte tartalékait a Bárka Színház

2014.02.12. 17:22

Nyílt levélben fordult a Bárka Színház társulata Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterhez a színház átadás-átvétele elhúzódása miatt. Az elmaradó fizetésekre, előadásokra és bemutatókra hívják fel a figyelmet, és a helyzet megoldását várják. (Most zajlik a Bárka átadása, a színház a Józsefvárosi önkormányzattól állami tulajdonba, a tervek szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fenntartásába kerül.)

A Bárka február 3-án közölte, hogy bizonytalan jogi és gazdasági helyzetére való tekintettel több előadását nem játssza február 22-ig, és ugyanezen okok miatt a Rovarok című előadás próbafolyamatát is felfüggeszti. 

A társulat tagjai szerdai nyílt levelükben azt írják, hogy már nem működik a színház Ráday utcai jegyirodája, és néhány nap múlva már játszani sem tudnak, írja az MTI. Nem értik, mi az oka az átadás-átvétel körüli, másfél éve tartó huzavonának. Azért írnak közös levelet minden érintettnek, mert nem tudják, kihez forduljanak. "Ebben a pillanatban nincs fönntartónk. Már és még" - fogalmaznak. A színház már fölélte a tartalékait, elmaradtak a fizetések, előadásaik és bemutatóik is. "Önhibánkon kívül hitelünket veszítjük kiváló hazai és külföldi alkotótársaink, rendezőink és vendégművészeink szemében".

TSD0426
Fotó: Kováts Dániel

Levelükben azt kérik, hogy legyen vége az egymásra mutogatásnak, mert hamarosan el fog tűnni egy színház, ahová több tízezer ember jár évente. 

A színház korábbi közlése szerint a Józsefvárosi önkormányzat a december 18-i döntésével a magyar állam tulajdonába adja át a Bárka Színházat. A magyar állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Ezt követően jelölhetik ki a fenntartót, amely a tervek szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). A KIM 2014-es költségvetésében szerepel a Bárka Színház, azonban amíg nem a minisztérium a Bárka fenntartója, addig ez a költségvetési keret nem nyitható meg.