Ötvenezer műtárgyat vennének el a múzeumoktól

2014.02.20. 11:15 Módosítva: 2014.02.20. 11:18
Szerdán L. Simon László kormánybiztos bemutatta az Eszterháza Központot Fertődön, aminek létrehozása teljesen szétzilálhatja a közgyűjteményeket. A fertődi gyűjteménybe 50 ezer műtárgyat helyeznének át más múzeumokból, köztük Dürer, Leonardo és Rembrandt rajzait, Goya és Raffaello festményeit. A terv miatt korábban már lemondott az egyik érintett múzeum igazgatója.

Mint ismert, a parlament októberben fogadta el a múzeumi törvény módosítását, ami lehetővé teszi, hogy a kultúráért felelős miniszter jelölhesse ki az állami tulajdonban lévő műtárgyak őrzési és bemutatási helyét.

A múzeumi szakma már a törvény elfogadása előtt úgy vélte, hogy a fertődi Esterházy-kastély „kistafírozásáról” lehet szó. A tervezet ellen tiltakozott a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete is, akik szerint az intézkedés nemcsak indokolatlan és a múzeumi szakmára nézve sértő, de emellett veszélyes is, és súlyos gondokat fog okozni.

A március 1-jén létrejövő Eszterháza Központba vinnék az Esterházyak házi muzsikusa, Haydn kottáit az Országos Széchényi Könyvtárból, a teljes Esterházy-gyűjteményt az Iparművészeti Múzeumból, és számos olyan műtárgyat a Nemzeti Múzeumból, a Nemzeti Galériából, a Szépművészeti Múzeumból, az Országos Levéltárból és az OSZK-ból, amik Fertődhöz kötődnek.

A Népszabadság birtokába került egy három pontból álló javaslatcsomag, amit az Iparművészeti Múzeum volt igazgatója tavaly nyáron készített a Miniszterelnökségnek. Eszerint 50 ezer műtárgyat helyezhetnek át a közgyűjteményekből a felújított kastélyba, köztük ott vannak az ország legismertebb műkincsei: Dürer, Leonardo és Rembrandt rajzai, Goya és Raffaello festményei, Mátyás király és Szapolyai János kincsei.

A múzeum a teljes magyar közgyűjteményi szférát átformáló vállalkozás helyett azt javasolta, hogy osztrák és német mintára hozzanak inkább létre tartományi vagy időszaki kiállításokat, amelyek nem veszélyeztetnék az országos közgyűjtemények gyűjteményi egységeit.

A Népszabadság szerint a javaslat azonban elkallódott a Miniszterelnökségen, így azt nem vették figyelembe, amikor a kormányzati döntések készültek. Mint ismert, Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum igazgatója a műkincsek elvétele miatt januárban lemondott.

Kétmilliárd a kormánytól

A gyűjteményektől elvett tárgyak L. Simon László szerint a nyáron kerülhetnek vissza Fertődre, ahol a kastély felújításra váró nyugati szárnyában állítják majd ki őket. A felújításra a kormány másfél milliárd forintot ad. Ezen felül vásárolni is fog műtárgyakat az Eszterháza Központ, nemrégiben például külföldön előkerült a kastély dísztermének több eredeti ülőbútora, amelyeket vissza kívánnak vásárolni, de hangszerbeszerzések is lesznek. Ezekre az idén 551,4 milliót forintot különített el a kormány. A kastély teljes felújítása 2015-ben fejeződhet be.

A március 1-jén létrejövő Eszterháza Központnak a Népszabadság szerint már van vezetője, de azt L. Simon László kormánybiztos nem mutatta be szerdán, csak annyit mondott róla, hogy turisztikai szakember, akinek gazdasági és közgyűjteményi helyettese is lesz.