Hip, hip, dugás!

2014.03.09. 10:40

A rendhagyó darabban három férfi van a színpadon, és míg Rába Roland nemrégiben azon panaszkodott, hogy úgy érzi kevés szó esik a nőkről és problémáikról, - ezért is rendezte meg a Dermedési pontot, - addig Bánki Gergő, Janklovics Péter és Vinnai András éppen a férfiakról szeretett volna beszélni. Arról, hogy pontosan mi is érdekli a férfiakat? A Füge produkció darabjának legnagyobb bája pedig az, hogy tulajdonképpen minden kertelés nélkül beismerik: a nők, a szex, a mellek, meg még esetleg a sör.

A három szereplős, nem összefüggő történetből, hanem egymás után rakott szkeccsekből álló darabnak tulajdonképpen minden perce a dugásról szól, és arról, hogy hogyan lehetne végre eljutni oda. Az asszonyszerzésnek korokon és stílusokon átívelő formáját mutatják be a színészek, olyan szórakoztatóan, hogy az ember még azt is megbocsátja nekik, amikor éppen megdugnak egy nagy fekete fakockát. A darab legnagyobb érdeme, hogy bármiféle aktuálpolitikai utalás és görcsölés nélkül tud olyan vicces és szórakoztató lenni, hogy szinte felszabadítja a nézőt. Mindezt úgy, hogy a Jurányi színpadán egyáltalán nincs semmilyen díszlet, egyetlen gitáron kívül.

Bár a színpadon megszámlálhatatlanul sokszor hangzik el a dugás meg a pina szó, a darab nem lett bántó, a néző néhol pusztán csak a humort érzi, néhol meg kifejezetten az alpári férfitípusok kifigurázását és az öniróniát. A bemutató decemberben volt, így most már van némi rutinja a színészeknek, ami kifejezetten jót tett a darabnak, sokkal felszabadultabbak, lazábbak.

A színészek azt nyilatkozták, nem a térdcsapkodós, mint inkább a finom, másodlagos jelentőséggel bíró poénokban utaznak, ettől függetlenül előbbiből is akad bőven. Van olyan jelenet, amikor az embernek a könnye folyik a röhögéstől. A Férfiak szexuális világának legjobb részei ugyanakkor mégiscsak a dalbetétek, - hiszen tudjuk, hogy titokban minden férfi rocksztár akar lenni ugye. A dalok saját szerzemények, kellemes, andalító rock számok, legjobb bennük mégis a dalszöveg, amit a színészek a Tanuljunk játékosan angolul című nyelvkönyv első kötetének a szókincse alapján írtak meg. "I am a man, I need the fuck", "poor guys, old spice" - és hasonló refrénnel futó dalok jönnek egymás után. További erőssége a darabnak, hogy egyszerűen minden színész csodálatos, de ezt az előbbiek után talán már mondani sem kell.

A Férfiak szexuális világa olyan mint egy jó film: az ember újra meg újra szívesen megnézi. A színészek lehet, hogy el akarták gondolkodtatni a nézőt, de inkább a megnevettetés sikerült. Ez pedig tényleg nagyon-nagy dolog.

További előadások: március 14,  április 2., 26. Jurányi Inkubátorház

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport