Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendőrök vitték el a Vigadó ellen tüntetőket

2014.03.14. 19:44
A Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia hatáskörébe került a Vigadó is. Az Összefogás a kortárs művészetért csoport aktivistái az ünnepélyes megnyitó előtt a földre feküdtek pénzzel a szájukban.

Március 14-én ünnepélyes megnyitón adták át a Pesti Vigadó egymilliárd forintból felújított épületét, az Összefogás A Kortárs Művészetért csoport és Szabad Művészek ekkorra időzítette Fekete György-ellenes demonstrációját, amelynek keretében az aktivisták a földre feküdtek pénzzel a szájukban. A tüntetőket rendőrök vitték el a helyszínről. 

„A kultúra nem lehet egy szűk, ideológiai alapon szerveződött civil társaság játékszere. Véget kell vetni annak a vállalhatatlan gyakorlatnak, hogy a hatalom ideológiai alapon használja fel a társadalmi alapokat, osztja újra az adóforintokat. Véget kell vetni a megosztásnak és kirekesztésnek, mert ez nem épít, hanem rombol, nem értéket hoz létre, hanem értékvesztéssel jár. Új, demokratikus alapokra kell helyezni a kulturális koncepciót, aminek a leglényegesebb pontja: KÖVETELJÜK, HOGY A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA HALADÉKTALANUL KERÜLJÖN KI AZ ALAPTÖRVÉNYBŐL!!!” – írták a Minden részletében kultúrpuccs elnevezésű esemény leírásában a tüntetők, akik korábban már a szintén Fekete Györgyhöz került Műcsarnokot is eltemették egy performansz keretében. A tüntetők tiltakoznak az MMA Alaptörvénybe iktatása,  valamint a Műcsarnok, a Hild-villa és Pesti Vigadó átjátszása ellen. 

Pesti Vigadó megnyitóján jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Rogán Antal, az V. kerület polgármestere is.  "Azokra bízzuk a kultúra szervezését és támogatását, akik erre a legelhivatottabbak: magukra a művészekre" - fogalmazott a megnyitón Balog Zoltán miniszter, majd átadta a Vigadó jelképes kulcsát Fekete Györgynek. Az épület egy Makovecz Imre-kiállítással nyílik, később egy Schrammel Imre-tárlattal várják majd a közönséget. 

A kormány 2011 februárjában 2,23 milliárd forintot biztosított a Pesti Vigadó rekonstrukciójára, akkor úgy tervezték, hogy az év októberére nyílhat meg a Magyar Művészeti Akadémia székházának is számító rendezvényhelyszín. A Vigadó vagyonkezelője akkor azt közölte az MTI-vel, hogy a 2004 óta tartó felújítás során 1,15 milliárd forintot fordítottak az épületre.  

Az Országgyűlés 2013 októberében döntött arról, hogy a Pesti Vigadó épülete 2014. március 1-jén a köztestület tulajdonába kerül. Balogh Zoltán emberierőforrás-miniszter javaslatára elfogadott törvénymódosítás szerint a Vigadó névhasználatának kizárólagos joga a Magyar Művészeti Akadémiát illeti meg. A Vigadón kívül az MMA tulajdonába került a Műcsarnok és a Budakeszi úton lévő Hild-villa is „a kulturális értékek védelme és gyarapítása, a művészeti és a történeti hagyományok megőrzése érdekében".