Göring elvette, Norvégia visszaadja

2014.03.21. 16:44

Visszaad egy norvégiai múzeum a törvényes örökösöknek egy 20 millió dollárt érő Matisse-festményt, amelyet még Hermann Göring náci vezető orozott el egy menekülésre kényszerített francia zsidó műkereskedőtől, írja az MTI.

Az Oslo melletti Henie Onstad Art Center pénteken jelentette be, hogy noha hajdan jóhiszeműen vásárolták Henri Matisse Nő kékben kandalló előtt című, 1937-ben készült festményét, úgy döntöttek, hogy a nemzetközi egyezményeket tiszteletben tartva feltétel nélkül visszaadják a képet Paul Rosenberg Egyesült Államokban élő leszármazottainak.

A Matisse-festmény volt egyébként a központi darabja a Niels Onstad hajómágnás és műgyűjtő, valamint felesége, Sonja Henie háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok műkorcsolyázó, színésznő által 1968-ban alapított múzeum állandó kiállításának.

Norvégia aláírta a nácik által elkobzott műkincsekről szóló 1998-as washingtoni nyilatkozatot, amely elvárja a csatlakozó országok múzeumaitól, hogy ellenőrizzék gyűjteményeik eredetét és próbálják meg fellelni a jogos tulajdonosokat, ha találnak nácik által rabolt műalkotást. A Matisse-képet Hermann Göring, a Harmadik Birodalom Hitler utáni második embere vette magához, miután Rosenberg 1940-ben New Yorkba menekült a nácizmus elől. A festményt a Luftwaffe parancsnoka eladta egy francia műkereskedőnek, akit később bűnösnek találtak nácik által elrabolt műkincsekkel való üzletelésben.

A hajómágnás Niels Onstad 1950-ben vásárolta a képet egy francia galériától, semmit sem sejtve annak kétes eredetéről. A festmény egyike a norvégiai múzeumokban található legjelentősebb külföldi alkotásoknak.

A Henie Onstad Art Center 2012-ben kezdte vizsgálni a kép eredetét, miután a Rosenberg család benyújtotta rá az igényét. A múzeum tudomása szerint Norvégiában ez volt az első ilyen jellegű eredetvizsgálat.